Požiare v Chorvátsku naberajú na sile. Pri Tučepi je najhorší požiar za 10 rokov

Peter Minárik

Rozsiahle požiare ohrozujú niekoľko chorvátskych oblastí, pričom najhoršie je to v Slovákmi známych dovolenkových destináciach ako Tučepi a Podgora.

Chorvátsko sužujú rozsiahle požiare, ktoré sa veľmi dobre šíria práve pre silný, južný až juhozápadný vietor. Požiare sú tesne za dovolenkovými destináciami, kde sa nachádzajú tisícky Slovákov.

Najvážnejší požiar je aktuálne pri známom mieste Tučepi a Podgora, ktoré sa nachádzajú na obľúbenej Makarskej riviére. Hasiči hovoria o najhoršom požiari za posledných 10 rokov.

Najhorší požiar je pri Tučepi

Aktuálne horí hneď na niekoľkých miestach Chorvátska, no požiare sú väčšinou pod kontrolou. Najkritickejšia situácia je však pri Biograde, Trogire a predovšetkým pri Tučepi.

 

Pri Tučepi sa požiar pred niekoľkými hodinami opäť rozhorel a rýchlo sa šíri smerom na Podgoru, kde požiar ohrozuje obytné budovy a domy.

šíriaci sa požiar za Tučepi
šíriaci sa požiar za Tučepi, Zvonimir Barišin/PIXSELL

Aktuálne bojuje s požiarom viac ako 300 hasičov a 83 vozidiel. Nateraz nezhorel ani jeden dom, ale hasiči majú čoraz viac práce. V niektorých lokalitách museli ustúpiť a čakajú na pomoc od hasičov z vnútrozemia Chorvátska, ktorí mieria do postihnutého regiónu. Škody sú aktuálne predovšetkým na infraštruktúre a zhorelo aj jedno hasičské vozidlo.

Jeden z hasičov pre televíziu RTL povedal, že požiar pri Tučepi je mimoriadne veľký a situácia je podľa neho ešte horšia ako pred 10 rokmi, kedy prišlo doslova hasiť celé Chorvátsko. Teraz vypuklo hneď niekoľko požiarov na niekoľkých miestach a koordinácia podľa niektorých hasičov viazne.

Hasiči z Hvaru zverejnili v noci desivé zábery, ako to vyzerá z tohto ostrova pri pohľade na Tučepi.

takto vyzerá požiar nad Tučepi pri pohľade z ostrova Hvar
takto vyzerá požiar nad Tučepi pri pohľade z ostrova Hvar, foto: Vatrogasci - 193

Požiar sa šíri k Podgore

Pre požiar, ktorý sa šíri od Tučepi smerom k Podgore evakuovali zhruba 100 až 150 budov. Ľudí premiestnili do základnej školy v Podgore. Hasiči sa aktuálne sústreďujú predovšetkým na ochranu budov v Podgore. 

 

Polícia uzatvorila cestu 512 od Makarskej až po Podgoru a úrady vyzvali ľudí, aby do danej oblasti nechodili ani peši. 

uzavretá je oblasť od Makarskej po Podgoru
uzavretá je oblasť od Makarskej po Podgoru, zdroj: Google Maps

Požiare v Chorvátsku sú každoročnou rutinou. Môžu za to blesky, no v drvivej väčšine zvyšky neuhasených cigariet, či manipulácia s otvoreným ohňom. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd