Požiar lesa nad obcou Pohorelá sa podarilo uhasiť

Požiar lesa nad obcou Pohorelá sa podarilo uhasiť
Dominik Cenkner

Požiar lesa nad obcou Pohorelá v okrese Brezno sa hasičom v nedeľu popoludní podarilo po dvoch dňoch zlikvidovať. Pre prípad potreby na mieste ponechávajú vytvorené dopravné vedenie. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková.

Na mieste požiaru od nedeľného rána zasahovalo vyše 20 profesionálnych hasičov s desiatimi kusmi techniky, 18 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí. Pomáhali aj zamestnanci štátneho podniku Lesy SR.

„Prebiehalo monitorovanie miesta požiaru a dohľadávanie skrytých ohnísk termokamerou a dronom a následne boli miesta zalievané vodou. V tejto činnosti pokračovali do 17.00 h, keď bola nahlásená likvidácia požiaru,“ priblížila Zeleňáková.

V lokalite v súčasnosti prebieha už len balenie vecných prostriedkov a odovzdávanie požiariska štátnym lesníkom. Pre prípad potreby hasiči na mieste ponechávajú vytvorené dopravné vedenie.

 

Hasiči s ohňom bojovali niekoľko dní

Požiar nad obcou Pohorelá sa rozhorel v piatok (30. 8.) popoludní. Zasiahnutá bola oblasť lesa v nedostupnom teréne v oblasti vrchu Orlová.

V lokalite v sobotu (31. 8.) zasahoval vrtuľník Ministerstva vnútra SR. Na hasenie sa použili aj dva vrtuľníky rezortu obrany.

Čo spôsobilo požiar nad obcou Pohorelá?

Prakticky okamžite po tom, čo sa požiar rozhorel, sa začalo hovoriť o tom, čo ho spôsobilo. A vyzerá to tak, že by za ním mala byť samotná príroda.

Región, rovnako ako väčšinu Slovenska, trápi sucho. Do toho sa v piatok v oblasti vyskytli orografické búrky.

Udrelo tam pri nich niekoľko bleskov a práve tie mali zasiahnuť stromy, ktoré začali horieť. V dôsledku spomínaného sucha sa začal požiar rýchlo šíriť.

 

Ide však o nepotvrdené informácie. Presnú príčinu budú zisťovať odborníci.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Zajtra
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Štvrtok
Dážď
22 °C / 7 °C
Edita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd