Mieri k nám ANETT. Tá prinesie nielen povodne, ale aj vietor, ktorý bude vyvracať stromy

Peter Minárik

Nepriaznivé počasie, ktoré nás nadchádzajúce dni čaká, prinesie tlaková níž, ktorej dali nemeckí meteorológovia meno ANETT. Tá prinesie vlnu lejakov, sneženia a povodní. Okrem toho nás však čaká aj výrazné ochladenie a silný nárazový vietor, ktorý môže vyvracať stromy.

ANETT, tak znie meno rozsiahlej tlakovej níže, ktorá sa aktuálne prehlbuje nad severným Jadranom a bude aj na Slovensku ovplyvňovať počasie až do pondelka. Názov tejto tlakovej níži dali nemeckí meteorológovia, ktorí priradzujú meno každému tlakovému útvaru nad našou oblasťou.

Táto tlaková níž prinesie rozsiahle problémy do celej strednej Európy, pričom nás čaká sneženie, povodne aj silný vietor. Teplé vody Jadranského a Stredozemného mora zvyšujú odpar vody. Vlhkosť sa následne dostáva do atmosféry a táto vlhkosť sa aktuálne prejaví aj na trvalom a výdatnom daždi v našej oblasti.

Práve globálne otepľovanie je príčinou čoraz extrémnejších prejavov počasia. Vysoké odparovanie teplej vody totiž dodáva do atmosféry množstvo energie, ktorá sa niekde musí prejaviť. V letnom období sa prejavuje náhlymi búrkami a v jesennom období práve hurikánmi či rozsiahlymi dažďami, ktoré aj nás čakajú.

V Alpách začalo snežiť

Intenzívna vlna zrážok od včerajšieho večera sužuje širokú oblasť Álp. Alpy zažívajú upršané počasie, no od severozápadu sa do celého nášho regiónu dostáva chladnejší vzduch až spoza polárneho kruhu, ktorý sa následne prejavuje na klesajúcej hranici sneženia.

Aktuálna hranica sneženia sa v Alpách pohybuje okolo nadmorskej výšky 1500 metrov, no do večera poklesne na zhruba 1000 metrov. Do Álp vyrazil aj náš tím, ktorý bude nasledujúce dni mapovať situáciu s prvým snehom a aj s povodňami v tejto oblasti. Aktuálne informácie môžete sledovať v našich príbehoch na Facebooku alebo na Instagrame.

Aktuálne fotografie z Álp
Aktuálne fotografie z Álp, iMeteo
Aktuálna situácia v Alpách
Aktuálna situácia v Alpách, iMeteo

Takto vyzerá aktuálny stav pod ľadovcom Kitzsteinhorn, kde už od včerajšieho večera pomerne výdatne sneží a kde napadne medzi 100 až 200 cm.

Sneženie v Alpách mierne pomôže povodňovej situácii na Dunaji. Zrážky totiž hneď nepreniknú do povodia a tieto úhrny sa uchovajú v čerstvom snehu. Až na začiatku budúceho týždňa sa tento sneh začne prejavovať v povodí Dunaja, keďže sa bude topiť.

 

V rakúskych Alpách by podľa aktuálnej predpovedi mohlo spadnúť 150 až 200 cm snehu.

očakávané množstvo nového snehu
očakávané množstvo nového snehu

Výdatný lejak vyvolá povodne

Níž Anett však bude dominantná predovšetkým tým, že prinesie do celej našej oblasti extrémne úhrny zrážok. Tie prídu po výraznom suchu, v dôsledku ktorého niektoré povodia dokonca vyschli.

 

Problémom je však to, že vegetácia a rast rastlín sa na jeseň spomaľuje a vegetácia pri jarných a letných zrážkach pomáha vstrebať oveľa viac zrážok. Taktiež suchá povrchová vrstva pôdy v niektorých oblastiach neabsorbuje toľko vlhkosti v prípade intenzívneho lejaku.

Každopádne nízke stavy vodných riek celej situácii mierne pomôžu, no 3. stupne povodňovej aktivity aj tak budeme dosahovať. Najkritickejšia situácia bude v povodí rieky Morava a Dunaj. Spadnúť by mohlo cez 300 mm zrážok, na severe Moravy až okolo 400 mm.

očakávané úhrny zrážok
očakávané úhrny zrážok

Budú padať stromy

Stred tlakovej níže sa v priebehu víkendu vydá priamo nad naše územie, čím sa zvýrazní tlakový gradient a to zapríčiní výrazne silnejší vietor.

Ten bude dosahovať v Rakúsku a na Morave silu až cez 80 km/h, no silný nárazový vietor sa očakáva aj u nás a to predovšetkým v okolí Bratislavy, Záhoria, Malých Karpát a Považia. Fúkať bude až do nedele a cez víkend to začne byť nebezpečné.

Výdatný dážď totiž rozmočí pôdu a stromy tak v podmáčanej pôde budú náchylné na silný vietor. Vietor môže ľahko vyvrátiť celé stromy aj s koreňmi. Na severozápade si preto dajte veľký pozor aj na vietor.

Viac o povodňovej situácii vo vašom okrese a silnom vetre nájdete na mape výstrah TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd