POVODNE V RUSKU: Ľudia vyšli do ulíc. Úroveň vody nebezpečne rastie

POVODNE V RUSKU: Ľudia vyšli do ulíc. Úroveň vody nebezpečne rastie
Ema Bazhaykin

Povodne vyhnali z domova už 7 700 ľudí v Rusku a 96 000 ľudí v susednom Kazachstane. Na povrch vyplávali nové informácie o údajne nekvalitnej stavbe priehrady, ktorá vydržala len 10 rokov. Obyvatelia Ruska vychádzajú do ulíc protestovať, vláda však tieto stretnutia označila za nezákonné a protestujúcich rozháňa polícia.

V ruskej Orenburskej oblasti pokračujú povodne, kvôli ktorým už bolo evakuovaných 7 700 ľudí. Ako uviedla tlačová agentúra TASS, voda už stihla zaplaviť ďalších 2 900 domov. Povodne si vynútili aj evakuáciu viac než 96 000 obyvateľov aj v susednom Kazachstane.

 

Do dnešného rána stúpla hladina rieky Ural o ďalších 50 centimetrov po tom, čo v utorok večer dosiahla kritickú výšku 9 metrov a 30 centimetrov.

Hydrológovia varujú, že situácia v Orenburgu, kde žije vyše 550 000 obyvateľov, sa môže ešte zhoršovať. Hladina Uralu, ktorý preteká Ruskom a Kazachstanom do Kaspického mora, môže do štvrtka stúpnuť o ďalších 70 centimetrov.

Môže za to sfušovaná priehrada?

Priehrada na rieke Ural, ktorá sa pretrhla 5. apríla vo večerných hodinách pri meste Orsk, bola postavená len pred 10 rokmi. Ako je možné, že slúžila tak krátko a nepodarilo sa jej zachrániť obyvateľov mesta?

Ako informuje portál Meduza, za všetkým údajne stojí lajdáctvo a podozrenie z tunelovania zdrojov na jej stavbu.

V Orsku sa ľudia zhromažďujú na protestoch
V Orsku sa ľudia zhromažďujú na protestoch , foto: Meduza

Úrady regiónu Orenburg sa rozhodli postaviť priehradu v roku 2010, kedy sa jej cena odhadovala na 932 miliónov rubľov. Výstavba začala v roku 2011 a do prevádzky bola priehrada uvedená v roku 2014. Hlavnou architektkou projektu bola Ľubov Bajevová, ktorá za stavbu získala prestížne ocenenie.

V roku 2014 Federálna služba finančného dohľadu zistila nezrovnalosti v rozpočtových výdavkoch. Dodávatelia podľa nej počas výstavby zvýšili ceny materiálov, ale nedokončili množstvo prác. Straty sa odhadujú na 50 miliónov rubľov.

Napriek tomu, že voda rieky Ural na jar 1957 vystúpila na rekordnú úroveň – až 12 metrov, sa inžinieri pri stavbe tejto priehrady rozhodli ušetriť a podľa projektu navrhli priehradu na výrazne nižšiu hladinu vody – 5,5 metra. Ešte absurdnejšie je to, že v tom istom roku, ako vznikol projekt, hladina vody na Urale dosiahla 9,6 metra.

 

Ľudia sa búria, vláda namiesto pomoci posiela políciu

Vláda ani miestne orgány nestíhajú podávať pomocnú ruku obyvateľom zasiahnutých oblastí dostatočne rýchlo a efektívne. Ľudia preto vychádzajú do ulíc na protesty.

Prokuratúra Orenburskej oblasti upozornila obyvateľov Orska na nezákonnosť zhromaždení, najmä v rámci zavedeného núdzového režimu. K rozháňaniu demonštrujúcich bola privolaná aj polícia, s čím však obyvatelia vyjadrili ešte väčší nesúhlas. „Prečo sú policajti tu, a nie na zaplavených miestach, ako nám bolo sľúbené?“ poukázal jeden z miestnych na to, že v zaplavených domoch sa začalo rabovať.

Odhaduje sa, že povodňová situácia bude trvať až do konca apríla, preto už teraz mnohí obyvatelia zatopených oblastí skupujú vo veľkom nafukovacie člny a pomáhajú si na vlastnú päsť.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd