Povodne si vyžiadali už dve obete. Situácia je veľmi vážna

Zuzana Macháčová

Situácia je každou hodinou vážnejšia. Nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách musia obyvateľov v dôsledku záplav evakuovať. Dokonca už sú hlásene aj dve obete.

Nepriaznivé počasie nevyvádza len na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách ako napríklad v Poľsku, Rakúsku či Česku.

Povodňová situácia sa v Poľsku v noci na nedeľu zhoršila. V ranných hodinách bola hladina rieky Nysa Klodzka na úrovni 6,65 metra, pričom jej priemerná úroveň vody je 1 meter.

V Poľsku prebiehajú evakuácie

V meste Klodzko, ktoré má 26 000 obyvateľov, evakuovali zatiaľ zhruba 1 600 ľudí a podľa poľského premiéra Tuska sa dajú očakávať ďalšie evakuácie.

Zaplavené sú najnižšie ulice vrátane ul. Skośno, Malczewski, Chełmoński. Záchranné zložky vyzývajú aj ďalších obyvateľov na evakuáciu.

 

V celom okrese bolo doteraz evakuovaných 762 ľudí, no v samotnom meste Kladsko a okolitej vidieckej obci je to oveľa menej, a to 21 ľudí.

Reportér TVN24 Paweł Popkowski informoval, že rieka Nysa Klodzka sa premenila na jeden veľký zurčiaci prúd vody. 

Hovoril okrem iného o zatopenej budove reštaurácie. „Fragmenty okeníc trčia tesne nad vodnou hladinou," povedal. Doplnil, že zatopený bol most pri budove reštaurácie.

Na mnohých miestach nie je elektrina

Tlačový referent Okresného riaditeľstva PZ v Klodzku zdôraznil, že zložitá situácia je aj v menších mestách obce Klodzko, napríklad v Krosnowiciach či Żelazne, kde sú od popoludnia či večera zaplavené mnohé domy a cesty.

Na mnohých miestach v okrese aj v samotnom Klodzku sú obyvatelia bez elektriny. V noci v niektorých domoch a uliciach vypli prúd, energetici ho však obnovili. Všetci pracujú s plným nasadením. Od včerajšieho rána prijali hasiči v okrese 668 hlásení.

Dve obete povodní

Povodne si v Poľsku vyžiadali svoju prvú obeť, potvrdil v nedeľu tamojší premiér Donald Tusk. Ďalej spresnil, že k úmrtiu človeka v dôsledku počasia došlo v okrese Klodzko na juhozápade krajiny neďaleko hraníc s Českou republikou, ďalšie podrobnosti však neuviedol.

Na mimoriadnom brífingu však poľský premiér opätovne apeloval na obyvateľov, aby výzvy úradov na evakuáciu brali vážne a včas sa dostali do bezpečia. „Situácia je dramatická v mnohých oblastiach," upozornil.

Po Poľsku si záplavy vyžiadali prvú obeť aj v Rakúsku. V rakúskej spolkovej krajine Dolné Rakúsko, ktorú vyhlásili za oblasť katastrofy, prišiel v nedeľu o život počas zásahu jeden z hasičov.

 

Spolkovú krajinu Dolné Rakúsko, ktorá obklopuje hlavné mesto Viedeň, vyhlásili za oblasť katastrofy v súvislosti s dramatickým vzostupom hladín viacerých riek z dôvodu neutíchajúceho silného dažďa.

V Poľsku je situácia veľmi vážna

Situácia na poľských riekach je čoraz vážnejšia. Podľa údajov IMWM bol v nedeľu okolo 10.00 h prekročený poplachový stupeň na 89 hydrologických staniciach, na ďalších niekoľkých desiatkach staníc bol prekročený stupeň výstrahy. Vody mnohých ďalších riek sú v zóne vysokej vody.

Hydrologické výstrahy prvého stupňa boli vydané pre celé východné pobrežie. Podľa IMWM sa predpovedajú náhle výkyvy vodných hladín, lokálne s možnosťou prekročenia varovného stupňa.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd