Povodne sa zhoršujú. Čo čaká slovenský Dunaj?

Povodne sa zhoršujú. Čo čaká slovenský Dunaj?
Peter Minárik

Na nemeckých úsekoch Dunaja dosahuje voda úroveň 100-ročnej vody. Pršať pritom neprestáva. Povodňová vlna, ktorá postupuje z Nemecka sa postupne dostane aj na naše územie. Čo očakávať a aké problémy hrozia?

V celom povodí Dunaja neustále prší. Intenzívne zrážky však nesužujú len Dunaj. Výdatne prší aj v povodí riek Salzach a Inn. Tieto rieky postupne v Passau na nemecko-rakúskom pohraničí odovzdajú vodu do Dunaja a tá následne putuje cez Rakúsko.

Aktuálne je teda veľmi dôležité sledovať to, koľko zrážok skutočne v tomto celom povodí spadne. Za včerajší deň spadlo na juhu Nemecka a na západe Rakúska 50 až 80 mm zrážok.

zaznamenané zrážky za 24 hodín
zaznamenané zrážky za 24 hodín

Podstatné bude sledovať stav v Passau. Pokiaľ sa voda dostane z Nemecka na Slovensko, tak to priemerne trvá dva až tri dni. Je to viac-menej prvý bod, ktorý je dôležitý pre ďalší vývoj na Dunaji.

Aktuálna situácia v Passau je taká, že hladina Dunaja prekonala 770 cm, čo je prekonanie 3. povodňového stupňa. Hladina by mala stúpať až k 850 cm.

vývoj hladiny Dunaja v Passau
vývoj hladiny Dunaja v Passau
 


 

Dunaj bude v Bratislave stúpať

Povodňová vlna z Nemecka sa už na slovenskom úseku Dunaja prejavuje. Niekoľko dní je hladina vyššia ako normál a pohybuje sa na úrovni okolo 400 cm, no včera hladina Dunaja stúpla o viac ako 70 cm na výšku cez 500 cm.

Počas noci došlo k ďalšiemu nárastu a aktuálne dosahuje Dunaj v Bratislave výšku 520 cm. Dnes sa očakáva ďalší vzostup a to na úroveň 570 cm.

To je stále bezpečná výška, no už len 80 cm od dosiahnutia 1. povodňového stupňa.

Prvý povodňový stupeň v zásade nepredstavuje pre naše hlavné mesto výraznejšie ohrozenie. Nebezpečné by to začalo byť až nad výškou 700 cm, no od toho sme veľmi ďaleko.

Situácia nebude zlá

Povodňovú vlnu by sme na slovenskom Dunaji mali bez problémov zvládnuť. Komplikácie by nastali, ak by výrazné zrážky sužovali aj Moravu.

 



V Česku však tak výdatne neprší. Ak by sa tak stalo, čo sa deje pri povodniach v Bratislave, tak problémy by boli zásadné.

100-ročná povodeň na hornom úseku Dunaja zasa nie je bežná situácia a ak by sa táto povodňová vlna pod Dunajom zliala s ďalšou z Moravy, tak by boli výrazné problémy. Nič také sa nestane a naše územie čakajú len mierne opatrenia. 

Dunaj už dnes večer dosiahne 1. povodňový stupeň. Ako to vyzerá a čo nás čaká, nájdete v tomto aktuálnom článku

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
35 °C / 15 °C
Melánia
Zajtra
Búrky
25 °C / 14 °C
Diana
Utorok
Prehánky, búrky
27 °C / 12 °C
Berta
Streda
Prehánky
25 °C / 11 °C
Miloslav
Štvrtok
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Prokop
Piatok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd