„Povodne mimo sezónu sme nezažili od 19. storočia, budú častejšie,“ tvrdí český meteorológ

Dominik Cenkner

Aktuálna vlna mimoriadne nepriaznivého počasia nezamestnáva len záchranné zložky, ale aj meteorológov. Tí sledujú aktuálny vývoj, množstvo spadnutých zrážok i výšku hladín riek. Radek Tomšů, meteorológ z Českého hydrometeorologického ústavu informuje o tom, že takéto povodne mimo sezónu Česko nezažilo od 19. storočia. Upozorňuje, že budú častejšie.

V rozhovore pre idnes.cz Tomšů vysvetlil, prečo tlaková níž Anett, podľa niektorých označení Boris, spôsobila takúto obrovskú škodu.

„Dôvodom pre to sú veľmi teplé moria, či už Baltské, Jadranské alebo Stredozemné. Nameraných bolo až +26 stupňov, čo je veľký presah oproti obvyklej priemernej teplote +22 stupňov. Pri takej teplote sa tvoria hurikány, pretože more prináša viac energie a vlhkosti do ovzdušia. Je to nebezpečné najmä, keď sa pohybuje veľmi pomaly, čo je prípad povodní z rokov 1997, 2002 a tých tohtoročných,“ uviedol meteorológ.

Tlaková níž ako taká, je jav, ktorý by tu bol bez zmeny klímy. Je však podľa neho alarmujúce, že sa v takej intenzite sformovala na sklonku leta, už vlastne počas meteorologickej jesene.

 

Takýchto povodní mimo sezónu bude viac

„Zažili sme povodne v letnom období a pre september nebývajú tlakové níže s takto výdatnými zrážkami úplne typické. Nie, že by sa nevyskytovali aj v septembri, ale išlo skôr o reakciu na predchádzajúcu epizódu zrážok a povodní. Podobnú situáciu v septembri Česko nezažilo, domnievam sa, od roku 1890, kam siahajú najstaršie dáta,“ priblížil Tomšů.

Varuje, že k povodniam „mimo sezóny“, nepočítajúc záplavy spôsobené topiacim sa snehom, môže v budúcnosti dochádzať častejšie. „Dlhodobo sa nám teplota zvyšuje a je možné, že podobné situácie sa budú vyskytovať aj v máji alebo aj skôr. Uvidíme, ako rýchlo sa bude teplota zvyšovať, ale trendy poslednej doby nie sú príliš priaznivé a zmena klímy nadobúda na takej sile, že bude meniť charakter podnebia,“ vysvetlil súvislosti meteorológ.

Z Česka hlásia už tri obete

Počet obetí, ktoré si vyžiadali povodne v Česku, sa zvýšil na tri. Pribudli dvaja mŕtvi v Krnove. V pondelok to na popoludňajšom brífingu oznámil riaditeľ polície v Moravsko-sliezskom kraji Tomáš Kužel. Všetky obete sú práve z tohto kraja, ktorý patrí k najviac zasiahnutým oblastiam, informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

„V Krnove sa dnes našli dve osoby, dvaja muži. Jeden muž bol v byte, ktorý bol úplne zatopený. Keď opadla voda, bola tam nájdená mŕtvola, a jeden muž bol nájdený v miestnom potoku,“ spresnil Kužel. Ďalšie dve osoby v kraji sú podľa neho ešte nezvestné. Celkom je však v ČR podľa ministra vnútra Víta Rakušana nezvestných minimálne sedem ľudí.
Allianz

O prvej obeti informoval v pondelok ráno český policajný prezident Martin Vondrášek. Bola ňou žena, ktorá sa utopila v rieke Krasovka pri meste Bruntál. Podľa Kužela ju našli už v nedeľu.

Niektorý z povodňových stupňov v Česku stále platí na 193 miestach, prvýkrát od soboty klesol ich počet pod 200. Extrémne ohrozenie je podľa stanice ČT24 v Děhylove v okrese Hlučín, tretí stupeň povodňovej aktivity dosahujú hladiny riek na dolných tokoch, napríklad Labe pri Ústí nad Labem či Orlica pri Hradci Králové. Rovnako sú na tom rieky v okolí Českých Budějovíc.

 

Celkovo sa počet obetí záplav pohybuje na úrovni okolo 15 až 16. Niektoré obete ešte musia potvrdiť, či išlo skutočne o dôsledok nepriaznivého počasia. Na záver pripomíname, že všetky ďalšie podrobnosti ponúka náš LIVE textový prenos. Ten je k dispozícii na našej hlavnej stránke alebo po kliknutí >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd