POVODNE: Koľko zvyčajne naprší v septembri a koľko naprší TERAZ? Čísla vás prekvapia

Veronika Salayová

Mieria k nám zrážky, ktoré budú pre Slovensko ťažkou skúškou. Všetky modely zhodne avizujú enormné množstvo zrážok, a to až niekoľkonásobne viac, než sú priemerné zrážky za celý mesiac september. 

Od dnešného dňa do nedele spadne na našom území extrémne veľa zrážok a problémom s povodňami sa na našom území zrejme nevyhneme.

Najhoršia situácia bude na krajnom západe v oblasti Myjavy a Záhoria, no nepriaznivá situácia čaká mnohé okresy západného Slovenska, pričom na mimoriadne daždivé počasie sa musia pripraviť aj na strednom Slovensku.

 

Kde na Slovensku naprší najviac?

Už je však isté, že extrémne zrážky a povodne Slovensko neobídu. Na Slovensku najviac naprší v širokej oblasti Malých Karpát a Javorníkov. Veľmi výrazne však naprší aj v Strážovských vrchoch či na Kysuciach. Najohrozenejšie sú severné návetria hôr. 

Z ansámblov numerických modelov môžeme vypočítať najpravdepodobnejší variant. Aktuálne to vyzerá tak, že maximálny úhrn čaká Malé Karpaty, okolie Myjavy či oblasť Javorníkov, a to až vyše 200 mm. V pohraničných okresoch s Českom a Rakúskom môže spadnúť od dnes do nedele spolu až do 200 mm zrážok, lokálne o niečo viac. 

Ďalšie okresy západného Slovenska by sa mali taktiež pripraviť na výdatné lejaky, ktoré môžu priniesť úhrny do 150 mm zrážok, čo je taktiež veľmi výrazné množstvo. MAPU okresov, kde platia výstrahy pred dažďom, nájdete TU ›››.

 

Môže spadnúť až trikrát viac, ako je mesačný priemer

Pre porovnanie, aby sme si mohli lepšie predstaviť, koľko vlastne spadne, sa pozrieme na priemerné úhrny zrážok za mesiac september. 

V Bratislave v priemere za celý september spadne 59 mm zrážok, v Piešťanoch 60 mm zrážok a napríklad v Poprade 57 mm. Ako vidíme na týchto vybraných staniciach, úhrny zrážok, ktoré očakávame v nasledujúcich dňoch, sú takmer trojnásobné.

V Bratislave môže do nedele spadnúť až do 180 mm zrážok, čo je za tri dni až trojnásobok toho, čo spadne v priemere za mesiac september. Navyše pôda je suchá, čiže o to horšie zvládne obrovský nápor vody a ťažšie ju bude absorbovať. 

Od soboty je teda vysoká pravdepodobnosť rozsiahlych povodní. Dážď začne naberať na intenzite a víkend prinesie najintenzívnejší lejak, ktorý bude ustávať až v pondelok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd