POVODNE: Kde naprší najviac a kedy to bude najhoršie? Pozrite si aktuálne MAPY

Peter Minárik

Dážď, ktorý začal na našom území včera, v priebehu nadchádzajúcich hodín naberie na intenzite a už dnes naprší oveľa viac. Kedy treba očakávať prvé problémy a kde naprší najviac, sa dočítate v tomto článku.

Počas dnešného dňa by sa mala meteorologická aj hydrologická situácia výraznejšie zhoršovať. Zatiaľ čo včera bol dážď ešte pomerne slabý s maximálnou intenzitou ľahko cez 2 mm za hodinu, tak počas dnešného dňa bude pršať s intenzitou cez 5 mm za hodinu a lokálne až okolo 10 mm za hodinu.

Na prvých vodných tokoch môžeme dnes očakávať dosahovanie povodňových stupňov, ale to najhoršie ešte len príde.

Vývoj v piatok

Už v týchto chvíľach máme na západnom Slovensku oveľa výdatnejšie zrážky, ako v priebehu včerajšieho dňa. Za uplynulých 24 hodín napršalo najviac v obci Plavecký Peter, a to až 64 mm zrážok.

Dnes po 13:00 h sa však počasie začne výraznejšie zhoršovať, keďže intenzita dažďa začne silnieť. Najsilnejší lejak by sa mal vyskytovať na Záhorí a v oblasti Malých Karpát, kde by mohla intenzita dosahovať spomínaných 5 až 10 mm za hodinu.

Pršať dnes bude aj na strednom Slovensku a časť zrážok sa dostane aj nad východné Slovensko, ale tu o nič výrazné a zásadné nepôjde. Na strednom a východnom Slovensku naprší za dnešný deň 10 až 25 mm zrážok.

 

Na západnom Slovensku to však bude o inom a maximálne úhrny sa tu budú pohybovať od 40 do 90 mm, no na Záhorí, v oblasti Myjavy a Malých Karpát môže napršať aj 110 mm zrážok.

očakávané úhrny zrážok za dnešný deň
očakávané úhrny zrážok za dnešný deň

V sobotu rozsiahlejšie povodne

V piatok večer by mali zrážky na našom území ustávať a na západe nemusí zopár hodín vôbec pršať. To však bude súvisieť s tým, že cez naše územie sa bude presúvať stred tlakovej níže a v oku tlakovej níže sa zrážky nevyskytujú. Prechodne sa dokonca môže vyjasniť. V sobotu však od východu až severovýchodu začne postupovať ďalšia vlna zrážok.

Sobota by už mala priniesť výraznejšie zrážky aj na východné Slovensko, no stále väčšie problémy nespôsobia. Na našom území spadne priemerne od 20 do 50 mm zrážok. Najviac zrážok spadne opäť na severozápade a západe.

V oblasti Oravy, Kysúc, Javorníkov, Strážovských vrchov, Záhoria a Malých Karpát môže spadnúť 50 až 80 mm, na návetriach až okolo 100 mm zrážok.

očakávané úhrny za sobotu
očakávané úhrny za sobotu
 

V sobotu už budeme výraznejšie zaznamenávať vzostupy vodných tokov, a to najmä v Bratislavskom, v Trnavskom, v Trenčianskom a postupne aj v Žilinskom kraji. Prudko stúpne aj Morava, ktorá môže atakovať až 3. povodňový stupeň.

V nedeľu ďalšia vlna zrážok

V poradí tretí upršaný deň prinesie ďalšie výdatné zrážky, ktoré opäť prinesú úhrny v desiatkach milimetrov.

Najviac by malo napršať opäť v severozápadnej polovici Slovenska, kde za nedeľu môže spadnúť 30 až 50 mm, na Kysuciach a na Záhorí ojedinele aj viac.

očakávaný úhrn za nedeľu
očakávaný úhrn za nedeľu

Vodné toky začnú od soboty prudko stúpať a v nedeľu sa to prejaví aj na Dunaji a na dolných úsekoch Moravy. Problémy začnú byť aj na prítokoch Váhu. Zároveň v Alpách bude ležať až meter nového snehu a od nedele sa tu očakáva pomerne prudké oteplenie. Zrážky, ktoré sa tak zatiaľ držia v snehu, sa začnú dostávať do povodia, a to pre Dunaj začne byť vážny problém.

Predbežne to vyzerá, že dážď na našom území ustane až v noci z pondelka na utorok a až potom sa začne situácia výraznejšie zlepšovať.

V najbližších dňoch hrozia povodne aj na Slovensku. Povodne môžu páchať materiálne škody a pred nečakanými nástrahami počasia vás ochráni vhodné poistenie. Zistite, či je vaša nehnuteľnosť vhodne poistená a nie je podpoistená.

(reklama) Získajte teraz vďaka iMeteo.sk a Allianz ZĽAVU na nové alebo aj aktuálne poistenia. Vyplňte nezáväzný formulár a poisťovňa vás bude kontaktovať.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd