Povodne i zosuvy pôdy. Nepriaznivé počasie sužuje aj Rakúsko, niektoré obce odrezalo od sveta

Dominik Cenkner

Intenzívne zrážky sa nevyskytujú len na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách. Nepriaznivé počasie bičuje aj našich susedov - Rakúsko. 

Vlniaci sa studený front ovplyvňuje počasie aj v ďalších európskych krajinách, vrátane Rakúska. Výdatné zrážky sa už vo štvrtok večer podpísali pod povodne či zosuvy pôdy.

Kritická situácia v dvoch okresoch

Situácia je obzvlášť kritická v okresoch Wolfsberg a Völkermarkt: v St. Paul im Lavanttal bol vyhlásený poplach civilnej obrany a centru mesta hrozia záplavy.Starosta Karl Markut tiež vyzýva ľudí, aby nevychádzali zo svojich domovov v St. Georgen im Lavanttal.Eisenkappel-Vellach v štvrti Völkermarkt je odrezaný od okolitého sveta a nedá sa tam dostať po ceste. 

V hlavnom meste spolkovej krajiny Klagenfurt sa zodpovední v súčasnosti s obavami pozerajú na Sattnitz. „Hladina vody je vysoká. Situáciu pozorne sledujeme a v priebehu piatka sa rozhodneme, aké opatrenia treba prijať,“ hovorí radnica. Ak bude v piatok naďalej výdatne pršať, Sattnitz by sa mohol stať skutočným problémom: „Zatiaľ však nemôžeme nič povedať.“

Auto zmietol zosuv bahna

Dramatické scény sa odohrali v piatok večer na spolkovej ceste Loiblpass (B 91). Bahenný prúd tam zasiahol auto a odniesol ho.

Všetci traja cestujúci sa našťastie nezranili a dokázali vozidlo sami opustiť, informoval dobrovoľný hasičský zbor Unterbergen na svojej stránke na Facebooku. Ďalšie vozidlo sa podarilo z oblasti zosuvu bahna odviezť s podporou hasičov.