Povodne hlásia aj z Poľska. Pre vyliatie rieky museli evakuovať 400 ľudí

Dominik Cenkner

Tlaková níž Anett, niektorí meteorológovia ju označujú ako Boris, priniesla nepriaznivé počasie aj k susedom na severe. Povodne tak hlásia už aj z Poľska. Kritická situácia je v poľskej obci Glucholazy, kde pre vyliatie miestnej rieky museli evakuovať stovky ľudí.

„Vzhľadom na pretrvávajúce zrážky a vysokú hladinu vody je v obci Głuchołazy vyhlásený povodňový poplach až do odvolania,“ znie oznam na webe obce Głuchołazy. V obci zazneli kvôli vyhláseniu povodňového poplachu aj sirény.

V nočných hodinách z piatka na sobotu skutočne došlo na vyliatie rieky Biala Glucholaska. Evakuovať tak museli približne 400 ľudí.

Obec sa na záplavy pripravovala

„Všetko nasvedčuje tomu, že sa musíme pripraviť na každú, aj tú najhoršiu možnosť, že sa voda môže vyliať z rieky Biała Głuchołaska“ povedal v rozhovore pre Polsat News ešte v piatok večer kpt. Dariusz Pryga z Okresného riaditeľstva hasičov v Nyse.

 

Hasiči v piatok obložili povodňové hrádze vrecami s pieskom do výšky jedného metra. Úroveň poplachu bola prekročená viac, ako sa očakávalo – o vyše 50 centimetrov. Na mieste pracujú sily provinčnej operačnej zálohy, vrátane dvoch rot, spolu 20 vozidiel a asi 100 ľudí. Situáciu zo vzduchu monitoroval aj operátor dronu, ktorý poskytoval aktuálne informácie o hrozbách.

Výstrahy pred nepriaznivým počasím platia pre polovicu Poľska

Cez južnú, strednú a severnú časť Poľska bude v nasledujúcich hodinách prechádzať janovská tlaková níž Boris, resp. Anett. Meteorológovia očakávajú veľmi výdatné zrážky a nevylučujú možnosť lokálnych záplav.

Najintenzívnejšie poveternostné javy sa očakávajú v hlavnom meste Dolného Sliezska. Z tohto dôvodu zriadil primátor Vroclavu Jacek Sutryk krízový štáb. Vládne bezpečnostné stredisko vydalo výstrahu pre obyvateľov 11 vojvodstiev. Úrady apelujú na ľudí, aby sa vyhli rozvodneným riekam a sledovali správy o počasí.

 

Podpredseda vlády a minister národnej obrany Władysław Kosiniak-Kamysz v piatok ráno na platforme X oznámil, že pre riziko záplav na juhu a západe Poľska sú všetky služby a armáda v plnej pohotovosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd