POVODNE dnes na Slovensku naberajú na intenzite. Počasie však má aj dobré správy

Peter Minárik

V priebehu dnešného dňa naberú povodne na Slovensku na intenzite a voda začne spôsobovať poriadne problémy a to predovšetkým na rieke Morava a Dunaj. Máme však aj veľmi pozitívne správy. Počasie by sa malo upokojiť.

Povodňová situácia je v našej oblasti aj naďalej mimoriadne kritická. Najhoršia situácia je v Česku v Moravskosliezskom kraji, kde evakuovali časť Opavy a Krnova. Bez dodávok elektrickej energie je viac ako 40 000 odberných miest a dnes hrozia extrémne problémy.

Voda sa totiž do údolia valí z oblasti Jeseníkov, kde už napršalo takmer 400 mm zrážok. Cez Ostravu sa preženie po rieke Odra najintenzívnejšia povodeň v novodobej histórii. Očakáva sa zaplavenie elektrárne Třebovice, ktorú už včera začali odstavovať. To spôsobí rozsiahle výpadky elektriny a dodávok teplej vody.

Veľké problémy však majú aj v Poľsku, kde sa včera večer začali prelievať niektoré priehrady, či v Rakúsku, kde sa očakáva na malých tokoch 50 až 100- ročná povodeň a Dunaji vo Viedni 30- ročná povodeň. Problémy z Rakúska a z Moravy sa dnes prelejú aj na Slovensko.

Povodne naberú na intenzite

Rieka Morava na hornom úseku prekročila úroveň 2. povodňového stupňa a dnes okolo poludnia prekročí až 3. povodňový stupeň. To začne spôsobovať aj na našom území rozsiahle problémy.

 

V nočných hodinách začal stúpať aj Dunaj v Bratislave, kde prekročil 1. povodňový stupeň, pričom dnes popoludní by mal Dunaj v Bratislave prekročiť 3. povodňový stupeň a pôjde ešte vyššie.

Na našom území tak dnes v povodí Moravy a Dunaja nastanú prvé vážnejšie komplikácie, no problémy budú najmä dopoludnia aj na menších tokoch predovšetkým na tých, ktoré odvodňujú Malé Karpaty, Beskydy a Javorníky.

V noci sa situácia na našom území zhoršila a od severovýchodu prišiel výdatný lejak. Ten dvíha vodné toky na celom severozápade a severe. Situácia sa však začne počas dňa stabilizovať.

Po rannom lejaku sa počasie upokojí

Nočný výdatný lejak, priniesol na naše územie ďalšie výdatné zrážky, ktoré sa ešte stále vyskytujú predovšetkým na Záhorí, kde sa opäť prejavuje náveterný efekt.

Dopoludnia však zrážky začnú ustávať a počas dňa by mali zrážky na väčšine Slovenska ustáť, čím sa začne stabilizovať situácia. V nedeľu popoludní ani večer sa už zrážky neočakávajú.

 

V priebehu noci na pondelok však od severovýchodu príde ďalšia vlna zrážok a situácia sa môže opäť zhoršiť.

Slovensko čakajú povodne. Chráňte preto seba aj svoj majetok pred extrémami počasia. Vyplňte nezáväzný formulár a posúdime, či je vaše poistenie správne a vhodne nastavené. (reklama)

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd