Povodne, búrky a nakoniec aj TORNÁDO. Dnešný deň prináša jeden extrémny jav za druhým

Veronika Sádovská

Najhoršia situácia je dnes v Česku a Poľsku a práve tam sa dnes popoludní okrem búrok vyskytlo v obývanej oblasti aj tornádo. To spôsobilo škody približne na desiatkach domov a budov.

Akoby toho nebolo dosť, dnes popoludní sa po 15. hodine na území Radomskej župy (Mazovské vojvodstvo v Poľsku) vyskytlo tornádo. To zosadlo v obývanej oblasti a poškodilo desiatky domov a budov hneď v niekoľkých obciach.

Tornádo videli stovky obyvateľov obcí Wierzchowina, Urbanów, Kruszyna a Boża Wola či mesta Zakrzew pri meste Radom.

 

Mohutné tornádo strhlo množstvo striech

„Na mnohých obytných a hospodárskych budovách sú úplne alebo čiastočne odtrhnuté strechy,“ uviedla hovorkyňa hasičov Ewelina Borcuch. Okrem toho vír poškodil aj strechy na drevených sotodlách. Správy o zraneniach našťastie nie sú.

Aktuálne už na mieste zasahuje približne pätnásť hasičských jednotiek, ktoré odstraňujú škody a zabezpečujú strechy domov pred zatekaním plachtami.

Tornádo súviselo s búrkovou bunkou, ktorá sa pohybovala z východu na západ. Búrky sa dnes v Poľsku tvoria na mnohých miestach a nesú so sebou riziko silných zrážok a tornád.

 

Mobilizácia je nevyhnutná

Medzitým je v Poľsku takisto ako v Česku situácia kvôli povodniam veľmi zlá. Poľský premiér Donald Tusk v súvislosti s povodňami na juhu a juhozápade krajiny vyhlásil: "Je pre dnami kritická noc, nevyhnutná je úplná mobilizácia".

Situácia na poľských riekach je čoraz vážnejšia. Ústav meteorológie a vodného hospodárstva vydal pre mnohé miesta v krajine hydrologické výstrahy. Výstrahy najvyššieho stupňa platia v týchto vojvodstvách: Dolné Sliezsko, Opole, Sliezsko, Malopoľsko, Veľkopoľsko a Lodž.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd