Povodne a horúčavy v Európe. Prejavila sa vzácna omega. Čo to je?

Veronika Sádovská

V Európe panuje zvláštne počasie. Španielsko a Grécko zažívajú silné lejaky a povodne a na Britských ostrovoch letné horúčavy. Môže za to tento jav.

Turbulentné počasie v Európe pokračuje. V Španielsku a Grécku zažívajú po rozsiahlych požiaroch tentoraz rozsiahle povodne. V západnej Európe majú teploty na hranici vlny horúčav.

A nás čaká pár desiatok dní stabilné slnečné teplé počasie. Čo sa to deje? Môže za to tento jav.

Zaujímavá omega blokácia

Jedna tlaková níž sa nachádza aktuálne nad Španielskom a druhá nad Gréckom. Obidve krajiny zažívajú silné lejaky a povodne.

Medzi týmito dvoma útvarmi prúdi veľmi teplý vzduch. Na prednej strane vo Francúzsku či dokonca vo Veľkej Británii dosahujú teploty hranicu vyhlásenia ďalšej vlny horúčav. U nás máme aktuálne mierne teplé počasie, ale celkovo sme v chladnejšom prúdení oproti západnej Európe.

Ak sa pozrieme na mapu a všimneme si tvar izobarov, máme tu ukážkový príklad tzv. omega blokácie, práve preto, že sú v tvare gréckeho písmena omega.

Čo nám priniesie?

Táto situácia je veľmi výhodná práve pre oblasť medzi tlakovými nížami, teda aj pre naše územie. Minimálne týždeň tu budeme mať stabilné počasie a postupne sa znova dopracujeme aj k vyšším teplotám.

Tešiť sa teda môžete na teplý september, teda aspoň jeho prvú polovicu. Začiatok školského roka a pracovného kolobehu tak nemohol dopadnúť lepšie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd