Povodeň zničila bratislavskú ZOO. Záhrada prosí o pomoc

Zuzana Macháčová

Bratislavu taktiež zasiahlo nepriaznivé počasie v podobe rozsiahlych povodní. Zaplavená zostala aj bratislavská ZOO. Zvieratá museli evakuovať. 

V Bratislave v dôsledku záplav vzniklo mnoho škôd ako aj v iných mestách a obciach na Slovensku. 

Zaplavená zostala po výdatných dažďoch aj bratislavská ZOO, vrátane gazdovského dvora. Našťastie stihli zvieratá evakuovať. 

Zoo bude na dlhší čas uzavretá

Na sociálnej sieti ZOO Bratislava uviedla, že zoo bude musieť byť na nejaký čas uzavretá. Uviedli: „Dlhodobejšie uzavretie a výpadky na tržbách sú pre nás doslova likvidačné." 

 

Taktiež uviedli, že sa im ozývajú stovky ľudí a firiem, ktorí by chceli dobrovoľnícky pomôcť. ZOO dodala: „Hneď ako to bude bezpečné, túto pomoc určite radi prijmeme."

Ak by ste chceli aj vy finančne pomôcť, tak môžete tak spraviť na darcovskom portáli ludialudom.sk.

Obnova poškodenej ZOO

Tento rok sa podarilo v zoo zlepšiť podmienky pre medveďa. Taktiež otvorili aj nový Gazdovský dvor, kde vybudovali novú krmiváreň a stále sa naďalej usilijú rozšíriť ďalšie tri výbehy. 

Uvádzajú: „Počas celého roka im rástla návštevnosť, ľudia si chválili a tešili sme sa na krásnu jeseň, ktorú nám prekazila historická povodeň."

Gazdovský dvor, ktorý otvorili len pred dvoma mesiacmi sa hneď stal hitom. No rozsiahle povodne ho celý zničili. Najdôležitejšie je, že sa pracovníkom podarilo všetky zvieratá zachrániť.

Zaplavené sú iné miesta

Zaplavená je Partizánska lúka a uzavretá je celá lokalita Železnej studničky. K zaplaveniu ulice a pivníc prišlo i v bratislavskom Lamači.

Dnes dokonca z bratislavskej Devínskej Novej Vsi bolo v dôsledku povodní evakuovaných približne 100 obyvateľov. Situácia je však podľa hlavného mesta naďalej kritická v Devínskej Novej Vsi i v Devíne.

 

Hladina Dunaja by mala podľa najnovších prognóz kulminovať na úrovni do 950 centimetrov (cm), čo je nižšie a
Allianz
ko počas záplav v roku 2013. Slovenský vodohospodársky podnik má už protipovodňové zábrany v meste postavené. Na očakávanú hladinu Dunaja sú postačujúce.

Pripomíname, že situáciu s povodňami nielen u nás pozorne sledujeme v našom LIVE textovom prenose. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd