Povodeň zaplavuje už aj Maďarsko. Budapešť čaká rekordná voda

Dominik Cenkner

Po extrémnych zrážkach nastáva zložitá povodňová situácia aj v Maďarsku. Pohybujúca sa hrebeňová vlna na Dunaji smeruje k Budapešti. V meste prebiehajú prípravy na príchod povodne.

Povodňová vlna sa po Dunaji presúva už niekoľko dní. Na severozápade krajiny odrezala povodeň od sveta niekoľko miest.

Podľa najnovších predpovedí dorazí do Budapešti okolo soboty. V maďarskej metropole prebiehajú horúčkovité prípravy na príchod povodne.

Deväťmetrové násypy

V Budapešti do štvrtkového večera ukončia výstavbu všetkých opevnení a násypov, ktorých úlohou bude udržať Dunaj v koryte - informovalo vedenie Hlavnej čističky odpadových vôd. Na niektorých miestach budú násypy vysoké deväť metrov.

 

Práce dokončujú aj v meste na Margitinom ostrove – kde je množstvo hotelov, športovísk a reštaurácií. V stredu večer bolo ukončených 90 percent plánovaných prác, vo štvrtok sa realizujú už len doplnkové drobné práce.

Ukončená je aj výstavba mobilnej protipovodňovej hrádze na peštianskej strane na kúpalisku Dagaly. Štruktúra je dlhá viac ako 500 metrov.

Čo očakávajú meteorológovia?

Podľa predpovedí bude výška najvyššej vlny v sobotu v Budapešti 846 centimetrov. V rekordnom roku 2013 jej hladina dosiahla 891 cm.

V okolí ohybu Dunaja na severozápade Maďarska hladiny stále stúpajú. Obec Kisoroszi je od stredajšieho večera odrezaná od sveta.

Zložitá situácia je aj v obciach Vacov a Kismaros, kde došlo k lokálnym záplavám a museli uzavrieť viaceré cesty a ulice.

 

Do pomoci v zatopených oblastiach sa zapojili nielen záchranné zložky, ale aj armáda. Na operácii sa zúčastňuje 1 667 vojakov a územná obrana môže každých 24 hodín poslať podporu 4 000 ľudí. Veľa však nasvedčuje tomu, že to nebude potrebné. Na bezpečnostných prácach sa podieľa aj 117 väzňov z väzníc.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd