Povodeň zaplavila aj obľúbeného výrobcu nápojov

Dominik Cenkner

Cez víkend sa Českom prehnala storočná voda a brala všetko, čo jej stálo v ceste. Medzi postihnutými sú aj firmy, ktoré často sídlia v blízkosti vodných tokov. Povodeň zaplavila aj obľúbeného výrobcu nápojov Kofola, škody sčítavajú v Krnove, Litovli i Hanušoviciach. V Opave pre zmenu výrobca potravín Bidfood alebo výrobca odevov v Jeseníku.

„Hoci sme boli dopredu dobre pripravení, Krnov zaplavila viac ako storočná voda, ktorá silne zasiahla do životov našich zamestnancov a pochopiteľne sa nevyhla ani nášmu výrobnému závodu a skladom,“ povedal podľa idnes.cz Jannis Samaras, jeden zo zakladateľov Kofoly a generálny riaditeľ celej skupiny.

Podľa neho dosiahla hladina vody v Krnove vyššiu hranicu ako v dramatickom roku 1997. „To sme s otcom sedeli na streche výroby. Voda sa opäť dostala do celého areálu, aktuálne ju odčerpávame zo všetkých miest a zisťujeme rozsah škôd. Snažíme sa spustiť záložnú elektrocentrálu, pretože mesto Krnov je stále bez prúdu. Zajtra začneme s upratovaním a budeme sa sústrediť na čo najrýchlejšie obnovenie chodu závodu. Skraja budúceho týždňa budeme mať jasnejšiu predstavu, ako dlho to bude trvať,“ dodáva Samaras.

Skupina Kofola tiež tento rok kúpila Pivovary CZ, vlastniace pivovarské značky v zaplavených Hanušoviciach či Litovli. A v nedeľu sa pod vodou ocitol aj hanušovický pivovar Holba. „Voda prišla veľmi rýchlo a zaplavila príjazdovú oblasť areálu, do výrobných častí sa našťastie nedostala. Počas pondelka a utorka by mohlo dôjsť k postupnému spusteniu prevádzky a začatiu varenia piva, bude však záležať na dostupnosti zamestnancov, ktorí čelia následkom veľkej vody vo svojich domovoch,“ hovorí generálny riaditeľ spoločnosti Pivovary CZ Group René Musila.

 

A v pondelok ráno bolo vody od pol metra až meter aj v pivovare Litovel. „V Litovli bude rieka Morava kulminovať počas pondelka, takže rozsah prípadných škôd v tomto pivovare bude možné zisťovať až v ďalších dňoch. Celá oblasť je momentálne neprístupná a pivovar je uzavretý,“ dodal Musila.  V treťom pivovarskom závode Kofoly, v Přerove, kde sa vyrába Zubr, sa našťastie čierne scenáre nenaplnili a rieka Bečva sa cez svoje brehy nepreliala. Počas dneška sa začínajú sprevádzkovať preventívne odstavené výrobné technológie a pivovar by mal plynule nabehnúť na bežnú prevádzku.

Zákazníci pre povodeň bez obľúbených nápojov neostanú

Drvivú väčšinu výrobkov je Kofola schopná pokryť z iných výrobných závodov v Mníchově Hradišti alebo Rajeckej Lesnej na Slovensku. Minerálne vody sa potom stáčajú v závodoch v Moravskom Beroune (Ondrášovka), Stráži nad Ohří (Korunní) a Kláštor pod Znievom (Kláštorná Kalcia), ktoré našťastie vodou zasiahnuté neboli. Prevádzka firmy ako celku je teda zaistená, rýchlosť obnovenia prevádzky postihnutých závodov ukážu až ďalšie dni.

„Je predčasné sumarizovať teraz to, aké škody povodeň na jednotlivých našich lokalitách napáchala. Veríme však, že najdramatickejšie chvíle máme za sebou,“ verí Jannis Samaras.

Povodeň zasiahla aj najväčšieho výrobcu potravín v Česku

V Opave je zasiahnutý jeden z najväčších výrobcov potravín v ČR, spoločnosť Bidfood. Tá má v meste dva areály, v Palhaneckej ulici depo a administratívne budovy, v Tešínskej potom výrobňu. Podľa hovorkyne spoločnosti Aleny Šteffelovej sú zasiahnuté vodou obe miesta, viac výrobňa mrazeného tovaru, kde v nedeľu tiež vypadol elektrický prúd.

„Urobili sme čo najviac preventívnych opatrení, distribučné vozidlá sme rozmiestnili mimo zásahovej oblasti, vrecovali sme,“ doplnila hovorkyňa. Mieru škôd nie je zatiaľ schopná upresniť, voda v Opave ešte neopadla.

Kým sa znovu výroba rozbehne, pôjde ale najskôr o týždne ako o dni, priestory sa budú musieť minimálne vysušiť a vydezinfikovať. Firma je zároveň jedným z najväčších distribútorov potravín do gastronómie, ale aj do domovov dôchodcov či do najrôznejších jedální.

„Snažíme sa odovzdať zásobovanie do ostatných dep,“ uviedla hovorkyňa. Miesto z Opavy by tak malo zásobovanie prúdiť z Veľkého Meziříčí, odkiaľ budú dodávky a kamióny smerovať aj do oblastí zasiahnutých povodňami.

 

Na záver len dodáme, že všetky dôležité informácie na jednom mieste ponúka náš LIVE textový prenos. Stačí kliknúť >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd