Povodeň poškodila ďalšiu hrádzu. Primátor dal pokyn na evakuáciu mesta

Dominik Cenkner

Pokyn na evakuáciu celého mesta musel vydať primátor poľského mesta po tom, čo povodeň poškodila ďalšiu hrádzu. Už dopoludnia museli evakuovať pacientov z tamojšej nemocnice, teraz sa evakuácia týka celého mesta.

Primátor mesta Nisa, Kordian Kolbiarz, vyzval na okamžitú evakuáciu mesta z dôvodu poškodenia hrádze. Tých, ktorí zostanú v meste, vyzval, aby vstúpili do horných poschodí budov.

Situácia v meste Nisa (Opolské vojvodstvo, 56 000 obyvateľov) sa dramaticky zhoršila po pretrhnutí protipovodňovej hrádze, ktorá chráni mesto pred prívalovými vodami rieky Nisa Kłodzka.

Už v pondelok dopoludnia boli evakuovaní pacienti miestnej nemocnice. Voda od nedele zaplavovala viaceré ulice v meste, informuje agentúra PAP.

 

Niekde už odstraňujú následky, inde stále evakuujú

Obyvatelia viacerých oblastí Poľska a Českej republiky sa v pondelok ponáhľali s evakuáciou, zatiaľ čo ostatní obyvatelia strednej Európy začali s odstraňovaním následkov najhorších záplav za viac ako dve desaťročia, ktoré po sebe zanechali zničujúce stopy a zvýšili počet obetí.

Pohraničné oblasti medzi Českou republikou a Poľskom boli cez víkend vážne zasiahnuté silným dažďom, ktorý padal od minulého týždňa, a stúpajúcou hladinou vody, ktorá zrútila niektoré mosty, vynútila si evakuáciu a poškodila autá a domy.

V uplynulých dňoch zahynulo pri záplavách od Rumunska po Poľsko najmenej 17 ľudí. Informuje o tom agentúra Reuters.

V severovýchodnom českom meste Ostrava pretrhnutá hrádza na rieke Odra pri jej sútoku s riekou Opava spôsobila zaplavenie priemyselnej oblasti mesta vrátane chemického závodu BorsodChem. Stovky ľudí boli evakuovaných aj z viacerých obytných oblastí. V českom meste Litovel, ktoré v pondelok zo 70 % zaplavila voda hlboká až jeden meter, obyvatelia opisovali svoj strach, keďže voda cez víkend rýchlo stúpala.

„Mala som len veľký, veľký strach... Utekala som preč, pretože voda veľmi rýchlo stúpala v blízkosti domu,“ povedala 39-ročná Renáta Gáborová.

V Poľsku stav prírodnej katastrofy

Poľská vláda vyhlásila v postihnutých oblastiach stav prírodnej katastrofy a uviedla, že na pomoc obetiam vyčlenila 1 miliardu zlotých (260 miliónov dolárov). Premiér Donald Tusk uviedol, že je v kontakte s lídrami ostatných postihnutých krajín a že požiadajú Európsku úniu o finančnú pomoc.

Zatiaľ čo v niektorých oblastiach voda ustupovala, v iných, vrátane poľského mesta Vroclav s približne 600 000 obyvateľmi, sa posilňovala obrana pred záplavami, ktoré k nim smerovali. Poľská polícia uviedla, že v dôsledku povodní v Poľsku zahynuli štyria ľudia.

 

Ďalšie podrobnosti nájdete v našom LIVE textovom prenose >>>TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd