Poponáhľajte sa! Na sledovanie kométy storočia ostáva obmedzený čas

Poponáhľajte sa! Na sledovanie kométy storočia ostáva obmedzený čas
Veronika Sádovská

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS je jednoznačne najväčšia udalosť tohtoročnej jesennej oblohy. Z nášho územia ju už konečne môžeme vidieť, avšak poponáhľajte sa, o chvíľu nebeské divadlo skončí.

Kométa C/2023 A3 Tsuchinshan-ATLAS prináša nádhernú nebeskú udalosť po celom svete, mobilizuje nadšencov astronómie a fotografie, ktorí si spočiatku museli nastaviť budíky na skoré ranné hodiny, aby ju zvečnili počas jej najvyššieho jasu a to na úsvite.

Keď ale preletela okolo Slnka, jej čas na nebeskej oblohe sa zmenil na ten po jeho západe. Aktuálne ju môžeme vidieť až 3 hodiny po západe Slnka, čím sa však od Slnka viac vzďaľuje, tým menej jasnejšia.

 

Nenechajte si ujsť jedinečnú príležitosť

Len nedávno sme ju konečne mohli začať pozorovať aj my na Slovensku a to v noci 11. októbra. Pozorovania častokrát kazí hlavne počasie a oblačnosť, ale naši čitatelia nám už stihli poslať zopár svojich úlovkov. Nájdete ich v galérii pod článkom.

Ak ste kométu ešte nevideli a chceli by ste, mali by ste sa poponáhľať. Na jej pozorovanie už neostáva veľa času. Kométa Tsuchinshan-ATLAS sa od nás už pomaly vzďaľuje a bude teda čím ďalej, tým slabšia. Aktuálne ju môžeme vidieť aj voľným okom, ale postupne už to bude možné len ďalekohľadom či pomocou fotoaparátu.

Všetko, čo potrebujete je vyhľadať miesto ďaleko od svetelného znečistenia, aby ste mali čo najlepšiu možnosť ju uvidieť. Potom sa už len pozerajte na západnú oblohu, približne od 18:30 večer a viditeľná je už aj po západe slnka cca jeden a pol až dve hodiny.

Vidieť ju budeme môcť už len do konca tohto mesiaca, čiže neostáva veľa času. Treba využiť každý jeden jasný deň a večer, pretože počasie v týchto dňoch je a bude až do konca mesiaca premenlivé. Máme pred sebou jasné aj zamračené dni.

 

Zažívame najväčšiu udalosť tohto roka

Tie najoptimistickejšie predpovede už v lete sľubovali, že by kométa mohla byť jasnejšia ako kométa NEOWISE z roku 2020. Zdá sa, že byť optimistom sa tentoraz vyplatilo a pravdepodobne to bude najjasnejšia kométa za posledných 100 rokov.

Je to práve preto, že táto kométa predčila všetky ostatné. Podľa všetkého má veľké jadro, vďaka čomu je jasnejšia (dostatočná na to, aby bola objavená veľmi ďaleko od Slnka). Je predurčená na veľmi blízke stretnutie s našou hviezdou.

A čo je najzaujímavejšie, prešla takmer priamo medzi Zemou a Slnkom a priblížila sa len na 70 miliónov kilometrov od nás len dva týždne po perihéliu (najbližší prechod k Slnku). Čím bližšie je kométa k Zemi, tým jasnejšia sa nám javí a naopak.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd