Popoludní hrozia BÚRKY. Budú naskakovať jednotlivé jadrá

Popoludní hrozia BÚRKY. Budú naskakovať jednotlivé jadrá
Peter Minárik

Dnes nás čaká ďalší veľmi teplý a spočiatku aj slnečný deň, no popoludní na našom území hrozia búrky, ktoré hrozia najmä na západe. Búrky budú nebezpečné predovšetkým tým, že môžu veľmi rýchlo vzniknúť.

Počas dnešného dňa nás čaká veľmi podobné počasie, aké zažívame na našom území už niekoľko dní. Vplyv tlakovej výše zabezpečí na Slovensku stabilné, prevažne slnečné počasie.

Opäť nás čakajú aj nezvyčajne vysoké teploty, ktoré v porovnaní s dlhodobým normálom budú o zhruba 7 až 9 °C vyššie ako je bežné.

Dnešné maximálne teploty vystúpia na našom území na +30 až +35 °C. Najteplejšie by malo byť na západnom Slovensku a práve tu sa môže popoludní aj počasie zhoršiť.

 

Popoludní hrozia búrky

Numerické modely predpovedajú, že v priebehu dnešného dňa začne pomerne náhle na západnom Slovensku vznikať kopovitá oblačnosť, z ktorej sa postupne môžu sformovať prehánky a búrky.

S takýmto vývojom počítajú veľmi presné numerické modely ako Aladin, či ICON - D2. Ako však vidieť na animácii, tak búrky by mali vzniknúť pomerne náhle.

Početné búrky začnú vznikať už po 13:00 najmä v Rakúsku a na Morave. V druhej časti popoludnia by malo dochádzať k iniciácii búrok aj v oblasti západného Slovenska, predovšetkým v Trnavskom a v Trenčianskom kraji.

Búrky by sa mali pohybovať smerom k juhozápadu a nie je vylúčené, že zasiahnu aj mestá ako Bratislava, či Trnava.

 

Dnešný deň teda bude najskôr slnečný a veľmi teplý, no popoludní sa treba pripraviť na možnosť búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Dážď
19 °C / 3 °C
Ľudomil
Zajtra
Občasný dážď
17 °C / 2 °C
Jolana
Pondelok
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Utorok
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd