Poplach na ISS. Kvôli troskám z ruskej družice sa musela posádka skryť

Dominik Cenkner

Náhly rozpad ruskej družice donútil astronautov na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) premiestniť sa do kozmických lodí. V piatok 28. júna to podľa agentúry Reuters uviedol americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA). Nie je ale jasné, čo spôsobilo problémy satelitu, ktorý je už niekoľko rokov nefunkčný.

Rozpad nastal podľa amerických úradov pred týždňom v stredu 26. júna okolo šiestej večer stredoeurópskeho času. Americké veliteľstvo vesmírnych operácií uviedlo, že zaznamenalo stovku kusov rozpadnutého satelitu.

Podľa veliteľstva teraz tieto trosky nepredstavujú hrozbu. Situáciu však naďalej monitoruje.

 

Ústredie NASA vydalo varovanie pre astronautov na ISS o tretej hodine popoludní. Podľa pravidiel sa astronauti uchýlili do vesmírnych lodí, ktorými prileteli na ISS, aby stanicu v prípade núdze mohli rýchlo opustiť. Zhruba po hodine sa mohli vrátiť k obvyklej činnosti.

Poplach na ISS Roskosmos nekomentoval

Situáciu zaznamenala aj špecializovaná firma LeoLabs, podľa ktorej sa z ruského satelitu uvoľnilo vyše sto kusov trosiek. Firma uvádza, že išlo o družicu RESURS-P1. Tá bola vypustená v roku 2013 pre pozorovanie Zeme. Podľa agentúry Reuters bol satelit vyradený z prevádzky v roku 2022.

Ruská vesmírna agentúra Roskosmos, ktorej satelit patril, situáciu pre agentúru Reuters nekomentovala. Podľa odborníkov, ktorých agentúra Reuters oslovila, mohlo dôjsť napríklad k explózii zvyškov paliva. „Ťažko sa mi verí, že by použili (Rusi) taký veľký satelit ako cieľ pre raketu proti satelitom,“ uviedol špecialista Jonathan McDowell. Pripomenul tak situáciu z roku 2021, kedy Moskva zostrelila svoj vlastný satelit za použitia rakety, čo vyvolalo silnú kritiku.

 

Na dlhodobej misii na ISS je obvykle sedem astronautov. V súčasnosti sú na stanici aj dvaja ďalší astronauti, ktorí prileteli vesmírnou loďou Starliner firmy Boeing 6. júna. Išlo o prvý úspešný let tohto plavidla na ISS. Pôvodne mala dvojica astronautov zostať vo vesmíre len týždeň, jej návrat sa však už niekoľkokrát posunul.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd