Pondelok prinesie odmäk. Pozor na vietor a tvorbu poľadovice

Pondelok prinesie odmäk. Pozor na vietor a tvorbu poľadovice
Zuzana Macháčová

Nový týždeň prinesie oteplenie a dážď. Snehová pokrývka sa začne roztápať. Pozor dnes aj na silný vietor a tvorbu poľadovice. 

Nedeľné sneženie dorazilo na západ krajiny už v nočných hodinách a cez deň sa zrážkové pásmo presúvalo naprieč Slovenskom. Bohužiaľ, sneh dlho nevydrží, lebo už dnes sa začne výraznejšie otepľovať. 

Sneženie priniesol od západu oklúzny front, ktorý postupoval na východ. V noci a v pondelok nás čaká v západnom prúdení ďalší frontálny systém spojený s tlakovou nížou, ktorá má stred v oblasti Britských ostrovov. 

Nový týždeň prinesie oteplenie. Oteplí sa na +1 °C až +5 °C, na juhozápade do +7 °C. S oblačnosťou sa budú od juhozápadu na východ presúvať aj jednotlivé zrážkové polia. Vietor bude fúkať postupne od juhu rýchlosťou do 30 km/h. 

Pozor na poľadovicu a silný vietor

Zrážky boli v noci ešte aj snehové, hoci dnes už vo výške 700 m sa zmenia na kvapalné alebo zmiešané. Počas dňa môže v nižších polohách ešte aj snežiť, a to predovšetkým na východnom a strednom Slovensku. Avšak neskôr sa hranica sneženia posunie do výšky 1 000 m n. m.

Pondelok tak prinesie odmäk, preto si dajte dnes vhodnú nepremokavú obuv a na cestách jazdite ohľaduplne a opatrne. V Bratislavskom, Trenčianskom, Banskobystrickom, Košickom, Nitrianskom, Trenčianskom, Žilinskom a Prešovskom kraji hrozí dnes aj tvorba poľadovice. 

Nad pásmom lesa bude fúkať búrlivý vietor až víchrica. Hrozí výskyt snehových jazykov a závejov, preto ak ste sa dnes chystali do hôr, tak radšej zostaňte doma. 

Predpoveď na pondelok

Na západnom Slovensku bude oblačno až zamračené a hmlisto. Na mnohých miestach bude pršať a alebo to budú zrážky zmiešané, od 1 000 m n. m. snehové. Popoludní začnú zrážky ustávať a oteplí sa na +3 °C až +7 °C. 

Stredné Slovensko bude mať na viacerých miestach daždivý pondelok. Dopoludnia môže snežiť aj v nižších polohách, prípade to budú zmiešané zrážky. Aj tu popoludní zrážky zoslabnú. Teplota sa bude pohybovať o +1 °C do +4 °C. 

Nový týždeň bude na východnom Slovensku obloha zatiahnutá a niekde hmlistá. Spočiatku môže snežiť aj v nižších polohách. Na mnohých miestach bude pršať alebo to bude dážď so snehom. Aj tu zrážky popoludní zoslabnú. Teplota vystúpi do +1 °C do +3 °C. 

Aj v nadchádzajúcich dňoch čaká naše územie odmäk. K miernemu ochladeniu dôjde až ďalší víkend. Ak vás zaujíma, aké počasie nás čaká nasledujúce dni, pozrite si našu dennú predpoveď počasia. 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd