Pondelkové popoludnie prináša búrky. Zajtra by ich malo byť viac

Dominik Cenkner

Posledný augustový pondelok prináša na naše územie búrky. Ide o orografické búrky, tvoria sa teda najmä v horských oblastiach. Zajtra bude o niečo búrlivejšie.

Počasie u nás dnes ovplyvňuje rozpadávajúci sa zvlnený studený front v strednej Európe. Ten priniesol na západ od nás početné búrky, ale na Slovensko výraznejšia búrková činnosť už doraziť nestihla.

Napriek tomu sa však v pondelok popoludní predsa len nejaké búrky vyskytujú. Ide o orografické búrky, ktoré sú viazané do horských oblastí.

Prvé z nich sa začali tvoriť okolo 16:15 h v okolí Banskej Bystrice. Do týchto chvíľ pribudli búrky v Žarnovici, pri Krupine či Dudinciach.

Dnešné búrky sú sprevádzané najmä zosilnením zrážok, keďže sa z miesta, kde sa vytvorili, presúvajú len veľmi pomaly ďalej, resp. skoro vôbec. Zatiaľ však nie sú hlásené výraznejšie škody či problémy. A tie sa dnes ani neočakávajú.

 

Orografické vs frontálne búrky

Orografické a frontálne búrky sú dva rozličné typy búrok, ktoré sa líšia podľa mechanizmu ich vzniku a vývoja. Orografické búrky, známe tiež ako terénne búrky, vznikajú, keď vlhký vzduch stúpa pozdĺž horských svahov. Tento vzostupný pohyb spôsobuje ochladzovanie vzduchu, čo vedie k kondenzácii a tvorbe búrkových oblakov.

Na druhej strane, frontálne búrky sú spojené s atmosférickými frontami, kde sa stretávajú dve vzduchové hmoty rôznych teplôt. Keď teplejší vzduch stúpa nad chladnejší vzduch, môže to viesť k vytvoreniu búrkových oblakov a následným búrkam. 

Orografické búrky sú často lokálne a môžu byť veľmi intenzívne, ale zvyčajne pokrývajú menšiu oblasť a majú kratšiu dobu trvania. Sú typické pre horské oblasti, kde terén urýchľuje vzostupný pohyb vzduchu.

Frontálne búrky, naopak, sú väčšinou rozsiahlejšie a môžu pokrývať veľké geografické oblasti a trvať dlhšie. Často spojené s prechodom studeného frontu, ktorý môže priniesť rozsiahle zrážky a ďalšie nebezpečné prejavy.

Oveľa búrlivejšie bude v utorok

Oveľa výraznejšia búrková situácia sa očakáva zajtra, kedy sa nad našim územím bude nachádzať samotný studený front. Ako sme však informovali, tak tento front sa bude nad Slovenskom rozpadať.

Prinesie zväčšenú oblačnosť a v rámci orografie začnú počas popoludnia vznikať prehánky a búrky a to predovšetkým na strednom Slovensku. Viac informácií nájdete >>>TU.

 

Do pozornosti dávame aj náš iRadar, ktorý zobrazuje aktuálnu polohu zrážok a búrok.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Zajtra
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd