Pondelkové búrky na západe Slovenska spôsobujú prvé problémy. Vodiči, na cestách jazdite opatrne

Dominik Cenkner

Západné Slovensko sa zobudilo do búrlivého rána. Prvé búrky boli zaznamenané už v skorých ranných hodinách a zatiaľ stále neutíchajú. Spôsobujú aj prvé problémy, pozor by si mali dať vodiči na cestách.

Nad Európou sa usadila rozsiahla oblasť nižšieho tlaku vzduchu, ktorá zabezpečuje, že vzduch nad nami je nielen teplý, ale aj vlhký. A presne to búrky pre svoj život potrebujú.

Tejto oblasti nižšieho tlaku vzduchu dali nemeckí meteorológovia pomenovanie KATINKA. Nachádza sa nad nami už niekoľko dní a podľa všetkého by sa nad našou oblasťou mala udržiavať až do začiatku júna.

Séria búrlivého počasia na našom území začala v piatok a búrky sú síce pomaly, ale každým dňom čoraz silnejšie a početnejšie. Dnes máme pred sebou štvrtý búrlivý deň, ktorý začal v skorých ranných hodinách. V týchto chvíľach už búrky spôsobujú prvé problémy a škody.

 

Množstvo bleskov, ktoré sú veľmi silné

Pondelkové búrky sú sprevádzané výraznou bleskovou aktivitou. Detekcie bleskov zaznamenali doposiaľ viac ako 2 500 výbojov. Keďže s búrkami treba počítať v priebehu celého dňa, je isté, že toto číslo bude ďalej rásť.

Nejde pri tom len o obyčajné blesky. Množstvo z nich sa vyznačuje veľkou silou. V sile vyjadrenej v ampéroch až viac ako trojnásobne prekračujú priemerné hodnoty.

Západné Slovensko sa preto ráno zobúdzalo na poriadne rany. Niektorí to opisovali, ako keby niekto vystrelil z dela.

Intenzívne zrážky spôsobujú prvé problémy

Charakteristikou týchto ranných búrok na západe a severozápade Slovenska sú aj intenzívne zrážky. Vodiči už kvôli nim hlásia prvé problémy na cestách.

 

Pozor si treba dať na D1 za Voderadmi v smere do Trnavy a rovnako tak neďaleko na R1 za Trnavou v smere do Nitry v celom úseku. Na daných úsekoch je veľa vody, takže jazdite opatrne.

O výraznom množstve zrážok svedčia aj zrážkomerné stanice. Napr. Bratislava-Čunovo - Mošonský Dunaj udáva v priebehu troch hodín úhrn na úrovni 21,1 mm.

Úhrny zrážok za 24 hod. k dátumu a času 20.5.2024 07:00
Úhrny zrážok za 24 hod. k dátumu a času 20.5.2024 07:00, shmu.sk

Na západe Slovenska možno pozorovať aj vzostup vodných hladín. Žiadna z riek však nateraz nedosiahla povodňový stupeň.

 

Čo prinesú dnešné búrky?

Ako sme už spomenuli, s búrkami dnes treba počítať v priebehu celého dňa. Ako dokazujú už tieto ranné hodiny, budú naberať na sile, pričom sa očakáva, že dnes budú ešte o niečo silnejšie ako tomu bolo počas víkendu resp. v piatok.

Predpovedná služba Estofex vydala pre našu oblasť výstrahu prvého stupňa pred búrkami. Sprevádzané majú byť intenzívnymi zrážkami, krúpami i silnými nárazmi vetra.

Výstrahy vydané predpovednou službou Estofex
Výstrahy vydané predpovednou službou Estofex, estofex.org

Všetko dôležité pre vás sledujeme, pričom aktuálne informácie nájdete v našom LIVE textovom prenose. Aktuálnu polohu búrok môžete sledovať cez náš iRadar.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd