Poľsko v noci zasiahlo zemetrasenie. Epicentrum sa nachádzalo na juhozápade krajiny

Poľsko v noci zasiahlo zemetrasenie. Epicentrum sa nachádzalo na juhozápade krajiny
Dominik Cenkner

U našich severných susedov sa pred pár hodinami triasla zem. Poľsko v noci zasiahlo zemetrasenie. Podľa dostupných údajov sa epicentrum nachádzalo neďaleko hraníc s Českou republikou.

Obyvatelia na juhozápade Poľska sa v noci z utorka na stredu zobudili na pomerne silné otrasy. Ako informuje Európske stredomorské seizmologické stredisko (EMSC), krajinu skutočne zasiahlo zemetrasenie.

Došlo k nemu o 01:22 h nášho času. Epicentrum zemetrasenia sa nachádzalo 4 km južne od mesta Hlohov.

Podľa EMSC malo zemetrasenie silu 4,0 magnitúdy. Presný údaj budú zisťovať odborníci a môže sa ešte meniť. Dodajme, že v noci EMSC informoval o sile 4,2 magnitúdy.

 

Plytké zemetrasenie, ktoré cítilo množstvo obyvateľov

K zemetraseniu došlo v hĺbke 1 km. Išlo teda o plytké zemetrasenie.

Zemetrasenie v Poľsku
Zemetrasenie v Poľsku, EMSC

Otrasy boli pomerne silné, hlásili ich aj z miest vzdialených 20 km od epicentra. V noci sa na ne zobudilo množstvo obyvateľov.

„Bolo to veľmi silné buchnutie,“ opisuje jeden zo svedkov zemetrasenia. „Všetko v dome sa kývalo. Zobudilo ma to zo sna,“ pridávajú sa ďalší.

Ani niekoľko hodín po otrasoch nie sú k dispozícii žiadne hlásenia o výraznejších škodách. Informáciu v prípade potreby budeme aktualizovať.

Zemetrasenia v Poľsku

Zemetrasenia v Poľsku sa často viažu na banské regióny, kde sa vyskytujú aj menšie otrasy spôsobené ťažbou. Väčšie zemetrasenia sú však menej časté, hoci niektoré oblasti sú na ne náchylnejšie kvôli geologickým podmienkam.

 

Väčšina týchto zemetrasení nespôsobila veľké škody. Sú však pripomienkou, že aj regióny mimo hlavných tektonických zón môžu zažiť významné seizmické udalosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd