Politici riešia, odkiaľ zobrať množstvo peňazí na škody po povodniach. Pomôcť by mohla Európska únia

Dominik Cenkner

Povodne, ktoré zasiahli náš región v týchto dňoch sú katastrofálne. Okrem obetí na životoch spôsobujú aj množstvo škôd. Riešenie následkov po povodniach bude stáť nemálo peňazí a politici už riešia, odkiaľ ich zobrať. Pomôcť by mohla Európska únia, navrhol to už aj poľský premiér.

Poľský premiér Donald Tusk chce rokovať s predsedami vlád okolitých krajín, ktoré rovnako ako Poľsko od konca minulého týždňa trápia lejaky a záplavy. Podľa agentúry PAP má Tusk na mysli Česko, Slovensko, Rakúsko a najskôr aj Rumunsko. Cieľom rozhovorov má byť najmä spoločná žiadosť Európskej únie o finančnú podporu na obnovu po povodniach.

Aj Poľsko už niekoľko dní trápia intenzívne zrážky, ktoré spôsobujú rozsiahle povodne. O život tam zrejme pre povodne prišlo už 5 ľudí, úrady ale budú ešte skúmať, či išlo skutočne o úmrtia v dôsledku nepriaznivého počasia.

Aktuálne je situácia kritická v nádrži v Otmuchówe, kde sa voda prelieva bokom. Situácia v nádrži je veľmi vážna, napĺňa sa na maximum, informujú Nowiny Nyskie.

O tom, že pomôcť by mohla aj Európska únia, hovorí už aj minister Raši

V prípade splnenia podmienok veľkosti škôd by bolo na zvládanie dôsledkov súčasných povodní na Slovensku možné využiť aj Fond solidarity Európskej únie. Podľa TASR to uviedol minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

„Pokiaľ by tieto povodne spôsobili škody, ktoré sú vyššie ako 1,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) daného regiónu, tak je možné žiadať aj o špeciálne finančné prostriedky z európskeho fondu solidarity,“ povedal pre novinárov.

 

Pripomenul, že fond solidarity bol zriadený na pomoc členským štátom a kandidátskym krajinám EÚ, ktoré zasiahli veľké prírodné katastrofy, akými sú povodne, požiare či zemetrasenia. Fond má objem približne jednej miliardy eur ročne. „Žiadosť o podporu z tohto európskeho fondu solidarity sa predkladá do Európskej komisie do 12 týždňov od prírodnej katastrofy,“ uviedol minister pred pondelkovým mimoriadnym zasadaním vlády.

Minister v Košiciach zároveň informoval o ďalších možnostiach prevencie a riešenia krízových situácií z eurofondov. „Som presvedčený, že vďaka stovkám miliónov eur z nového programového obdobia bude Slovensko lepšie pripravené zvládnuť budúce prírodné katastrofy, ktoré nás nepochybne čakajú, a to s čo najmenšími škodami,“ povedal Raši. Pripomenul, že na cezhraničné projekty v oblasti klímy a biodiverzity v rámci programu Interreg Poľsko - Slovensko pôjde aktuálne viac ako 11 miliónov eur.

„Práve dnes bola vyhlásená výzva určená na podporu spolupráce v súvislosti s adaptáciou na zmenu klímy a ochranou pred prírodnými katastrofami s alokáciou 4,5 milióna eur,“ oznámil Raši. Vyhlásená bola zároveň výzva na biodiverzitu s alokáciou 6,6 milióna eur. „Tieto dve výzvy slúžia aj na to, aby sme aj v prihraničných oblastiach, v tomto prípade na slovensko-poľskom pohraničí, vedeli reagovať na takéto katastrofy,“ uviedol Raši.

V rámci programov cezhraničnej spolupráce je práve oblasť adaptácie na zmenu klímy a s tým súvisiaca súčinnosť pri predchádzaní a odstraňovaní následkov živelných pohrôm veľmi významným prvkom. „Na túto spoluprácu ide približne 30 percent týchto programov, čo predstavuje za všetky programy cezhraničnej spolupráce takmer 180 miliónov eur. Čiže sú to prostriedky, ktoré sa dajú použiť aj na riešenie situácií, ktoré prichádzajú napríklad teraz,“ skonštatoval minister.

Eurofondy z Programu Slovensko ponúkajú ďalšie možnosti pri zmierňovaní následkov klimatickej zmeny. Šéf rezortu zároveň informoval, že Slovensko začalo rokovania s nórskou stranou o tzv. nórskych grantoch. „Zo sumy 130 miliónov eur, ktoré budeme mať na roky 2021 až 2028, budeme vedieť až 30 percent, teda približne 45 miliónov eur, použiť na opatrenia proti živelným katastrofám a povodniam,“ dodal.

 

Viac informácií o povodniach nájdete v našom LIVE textovom prenose. K dispozícii je >>>TU alebo na našej hlavnej stránke.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd