Poliakov straší povodeň na Odre. Hrozí pretrhnutie hrádze

Ema Bazhaykin

Aj keď ustálené počasie v Poľsku v najbližších dňoch už povodňovú situáciu nezhorší, nebezpečná naďalej zostáva situácia na riekach na juhu a juhozápade krajiny, kam povodňová voda ešte len prichádza.

Podľa hovorcu Ústavu meteorológie a vodného hospodárstva Grzegorza Walijewského bude počasie v Poľsku v najbližších dňoch pokojné a do budúceho utorka by sa nemali objaviť výdatné zrážky.

„Najhoršia meteorologická situácia je už za nami. Teraz nám už nezostáva nič iné, len sa pozerať na to, čo sa deje s vodou v korytách riek,“ povedal Walijewski.

Podľa jeho slov za posledné štyri dni spadlo na niektorých miestach cez 400 litrov vody na meter štvorcový, čo je takmer toľko, koľko spadne za pol roka.

 


Na Odre hrozí pretrhnutie hrádze

V povodí Odry je v súčasnosti podľa Ústavu meteorológie a vodného hospodárstva prekročených 66 poplachových a 35 výstražných stupňov. Prvá povodeň sa už vytvorila v meste Opole.

„Problém je, že kulminácia môže trvať asi tri alebo štyri dni, pretože táto vlna je veľmi sploštená. To môže ovplyvniť hydrotechnické zariadenia, ale predovšetkým povodňové hrádze,“ zdôraznil hovorca IMWM.

Podľa odborníka môže do násypov vsiaknuť voda a silným tlakom ich poškodiť.

„Dovoľte mi pripomenúť vám rok 2010, keď sme mali tiež dlhú povodeň. Násypy boli tak premočené, že bol na ne dokonca zakázaný vstup. Tu môže nastať podobná situácia,“ dodal Walijewski.

 

Ľudia žijúci v mestách pri rieke Odra by podľa hovorcu IMWM mali zvážiť prípravu na prípadnú evakuáciu.

„Doba, počas ktorej bola prekročená úroveň výstrahy, nie je dobrou správou. Služby majú pred sebou veľa práce, musia sledovať stav násypov a ak zistia únik vody, musia okamžite reagovať,“ ​​zdôraznil hovorca Ústavu meteorológie a vodného hospodárstva.

Potvrdili sa ďalšie úmrtia

V priebehu dňa sa k doterajším piatim obetiam povodní v Poľsku pridali ďalšie dve, dokopy je to už sedem smrteľných obetí povodní.

O ďalších dvoch úmrtiach dnes informoval hlavný policajný veliteľ počas stretnutia krízového štábu, zatiaľ však nie sú známe bližšie informácie.

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd