Polárnych žiar nad Slovenskom bude tento rok viac. Slnko je mimoriadne aktívne

Polárnych žiar nad Slovenskom bude tento rok viac. Slnko je mimoriadne aktívne
Veronika Salayová

Ak ste nemali to šťastie a polárnu žiaru ste nad Slovenskom nezachytili, nezúfajte. Príležitosť sa ešte určite naskytne počas tohto roka. Slnko totiž vstupuje do svojej maximálnej fázy a o slnečné búrky núdza nasledujúce týždne a mesiace nebude.

V noci z piatka na sobotu sa nad našimi hlavami dialo niečo neuveriteľné! Polárna žiara nám doslova žiarila nad hlavami a hýrila farbami. Toto úžasné a neopísateľné nebeské divadlo spôsobila geomagnetická búrka triedy G5, čo je spomedzi všetkých slnečných búrok najsilnejšia.

Táto piatková geomagnetická búrka bola najintenzívnejšia za 19 rokov a naposledy sa takto silné búrky vyskytli v roku 2003 a 2005. Takáto situácia sa nateraz nevyskytne, avšak ešte nie je nič stratené.

Slnko sa blíži do svojej maximálnej fázy

Naša hviezda je čoskoro na vrchole svojej aktívnej fázy v rámci svojho 11-ročného cyklu. To znamená, že na Slnku sa striedajú roky, kedy je Slnko viac a kedy je menej aktívne. Teraz naše Slnko mieri do svojej najaktívnejšej fázy, čo znamená, že slnečných erupcií bude ešte viac než dosť.

Slnko by malo svoj vrchol dosiahnuť koncom roka 2024, čo znamená, že slnečných erupcií bude ešte do konca roka pribúdať. Pomerne ľahko sa tak môže stať, že polárnu žiaru v nasledujúcich týždňoch či mesiacoch budeme ešte viackrát pozorovať aj z územia Slovenska.

 

Na Slnku veľmi často dochádza k slnečným erupciám a následným výronom koronálnej hmoty do okolitého vesmíru. Tieto nabité častice sú unášané slnečným vetrom a keď sa stane, že k výronu dôjde naším smerom, môžu zasiahnuť magnetosféru Zeme, s ktorou následne zreagujú. 

Táto interreakcia spolu s ďalšími faktormi spôsobí, že na póloch Zeme sa objaví polárna žiara. Ak je však prúd slnečnej plazmy silný a unášaný rýchlym slnečným vetrom, môže sa stať, že tieto nabité častice vyvolajú aj silnejšiu geomagnetickú búrku, následkom čoho sú polárne žiary viditeľné aj v nižších polohách, ako to bolo napríklad aj v piatok v noci.

Hrozba silnej geomagnetickej búrky

NOAA vytvoril merací systém na hodnotenie geomagnetických búrok a ich potenciálnych účinkov od G1 (malé) po G5 (extrémne). Tieto geomagnetické búrky majú však aj svoju odvrátenú stránku. Zatiaľ čo menšie geomagnetické búrky majú skôr malý vplyv na Zem, slnečná búrka triedy G5 by mohla mať potenciálne ničivé dopady.

Výrazné problémy môžu nastať v energetike, konkrétne s reguláciou elektrického napätia, pričom niektoré ochranné systémy môžu vyradiť kľúčové aktíva zo siete. Geomagnetická búrka G5 teda dokáže narobiť veľké problémy s elektrickou energiou. 

 

Okrem toho by mohol nastať úplný kolaps a katastrofálne výpadky prúdu, pričom by sa mohli vážne poškodiť aj transformátory. Potrubné prúdy môžu pri búrke G5 dosahovať stovky ampérov, šírenie vysokofrekvenčného rádia môže byť v mnohých oblastiach nemožné na jeden až dva dni, satelitná navigácia môže byť niekoľko dní vážne narušená, informuje NOAA o možných problémoch. 

Takýto scenár sa, našťastie, pri piatkovej geomagnetickej búrke triedy G5 nestal realitou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd