Polárny vír je nezvyčajne slabý. Na zimu to bude mať veľký vplyv

Polárny vír je nezvyčajne slabý. Na zimu to bude mať veľký vplyv
Veronika Salayová

V oblasti severného pólu sa vyvíja polárny vír, ktorý je však zatiaľ nezvyčajne slabý. Podpriemerný polárny vír bude mať ďalšie týždne veľký vplyv na zimné počasie v Európe. 

So silnými tlakovými anomáliami okolo severnej pologule v súčasnosti pozorujeme nezvyčajne slabý polárny vír v stratosfére nad severným pólom, informuje portál Severe Weather Europe. To bude mať pomerne veľký vplyv na budúci vývoj počasia v zimnom období 2024/2025 nad Európou. 

Už sme vás informovali o slabšom vývoji polárneho víru v septembri, no odvtedy sa polárny vír veľmi neposilnil a v súčasnosti je najslabší za posledných 40 rokov, ako ďalej informuje špecializovaný portál.

Polárny vír, alebo odborne polar vortex, zvyčajne hrá hlavnú úlohu počas zimnej sezóny. Tento rok však začína nezvyčajne slabo, čo môže mať dôsledky pre nadchádzajúcu zimnú sezónu, ako sa to stalo už aj v minulosti, napríklad počas zimnej sezóny v roku 1981/1982.

 

Zložitý komplex cirkulácie

Polárny vír sa rozprestiera v mnohých vrstvách atmosféry. Najnižšia vrstva sa nazýva troposféra, kde sa vyskytujú všetky poveternostné udalosti. Nad tým máme stratosféru, hlbšiu a suchšiu úroveň, ktorá je tiež domovom ozónovej vrstvy.

Z tohto dôvodu vždy rozdeľujeme celý polárny vír na hornú (stratosférickú) a spodnú (troposférickú) časť. Oba plnia svoju úlohu inak, preto ich sledujeme oddelene, ale obe časti spolu tvoria cirkuláciu počasia na severnej pologuli.

štruktúra polárneho vortexu
štruktúra polárneho vortexu, zdroj: Severe Weather Europe

Polárny vortex je v súčasnosti menší a je posunutý smerom na Sibír. Silný/slabilný vír zvyčajne znamená silnú polárnu cirkuláciu a tzv. jet stream. To obsahuje chladnejší vzduch za polárnym kruhom, čo vytvára miernejšie podmienky pre väčšinu územia USA a Európy.

Oproti tomu slabý/narušený vír vytvára slabé prúdenie, v dôsledku čoho tento komplex ťažšie zvláda cirkuláciu studeného vzduchu, ktorý môže ľahšie uniknúť z polárnych oblatí do nižších zemepisných šírok.

Takže, ak napríklad na Slovensku chceme poriadnu zimu s množstvom snehu, šance sú najvyššie s takýmto slabým polárnym vortexom, kedy dochádza k uvoľneniu studeného vzduchu z polárnych oblastí.

silný verzus slabý polárny vír
silný verzus slabý polárny vír, zdroj: NOAA

 

 


To však, kde presne studený vzduch v ďalších týždňoch a mesiacoch zatečie, sa zatiaľ predpovedať nedá, a bude to závisieť od ďalšieho vývoja polárneho vortexu a aj iných povetrenostných faktorov. 

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
15 °C / 3 °C
Natália
Zajtra
Jasno
19 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Jasno
24 °C / 5 °C
Brigita
Streda
Prehánky
20 °C / 6 °C
Dionýz
Štvrtok
Polooblačno
22 °C / 7 °C
Slavomíra
Piatok
Občasný dážď
19 °C / 6 °C
Valentína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd