Polárnu žiaru videli astronauti aj z vesmíru. Bola krvavo červená

Polárnu žiaru videli astronauti aj z vesmíru. Bola krvavo červená
Ema Bazhaykin

Polárna žiara, ktorú sme mohli aj na Slovensku pozorovať koncom minulého týždňa, bola jednou z najkrajších a najjasnejších v poslednom čase. Viete si však predstaviť, že by ste túto nádheru pozorovali z vesmíru?

Noc z 10. na 11. októbra vytvorila nevídané kozmické predstavenie najmä pre astronautov Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS). 

Don Pettit a Matthew Dominick, členovia posádky na obežnej dráhe, zachytili úžasné snímky polárnej žiary, zosilnené nedávnou geomagnetickou búrkou spôsobenou masívnym výronom koronálnej hmoty (CME) zo Slnka.

Pohľad, aký sa pozemšťanom len tak nenaskytne

Pettit, viditeľne ohromený, opísal túto skúsenosť ako „veľkolepú“ v príspevku zdieľanom na X nasledujúci deň.

 

„Keď sa atmosféra sfarbí dočervena, je to veľkolepé divadlo nielen zo Zeme, ale aj z obežnej dráhy “ komentoval astronaut. 

Geomagnetická búrka vytvorila obzvlášť krásnu polárnu žiaru a premenila pohľad z vesmíru na takmer neskutočný zážitok.

Ponorení do polárnej žiary

Obaja astronauti zostali príjemne šokovaní. „Táto udalosť prekvapila mňa aj Matthewa. Na konci dlhého dňa sme už boli unavení, mysleli sme si, že sa už neukáže a takmer sme si nezobrali fotoaparáty,“ vysvetlil Pettit. 

Keď však vykukli z okien, to, čo videli, ich podnietilo k akcii: „Mali sme pocit, akoby bola naša vesmírna stanica zmenšená na miniatúru a umiestnená do neónového nápisu. Nelietali sme nad polárnou žiarou, boli sme ponorení do jej svitu. Všetko bolo krvavo červené.“

 

Pettit a Dominick pravidelne zdieľajú úžasné zábery polárnej žiary a iných javov na Zemi prostredníctvom sociálnych médií. Nedávno Dominick ukázal aj hurikán Milton, ktorý smeroval na Floridu, čo je ďalší príklad jeho talentu zachytiť krásu našej planéty z jedinečnej perspektívy.

Zatiaľ čo Dominick tieto dni čaká na svoj návrat na Zem, Pettit na ISS ešte chvíľu zostane.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd