Polárnu žiaru opäť vidieť a je výrazná. Slováci v týchto regiónoch ju uvidíte

Peter Minárik

Nad Slovenskom opäť vidieť polárnu žiaru, ktorú spôsobuje silná geomagnetická búrka, ktorá aktuálne prebieha na našej planéte. Polárnu žiaru je možné vidieť v takmer celej našej oblasti, no len za predpokladu, že nie je zväčšená oblačnosť, čo je aktuálne na našom území celkom problém.

Na Slnku v uplynulých dňoch opäť dochádza k veľmi silným slnečným erupciám, pričom jednotlivé vlny koronálnej hmoty postupujú až k našej planéte a vyvolávajú geomagnetické búrky.

Dňa 9. októbra 2024 bola pozorovaná ďalšia silná slnečná erupcia triedy X1.4, ktorá bola spojená s aktívnou oblasťou AR 3842. Táto erupcia nasledovala po X-erupcii z AR 3848, ktorá spôsobila stredne silnú až silnú radiačnú búrku (S2-S3). Aktuálne sme však svedkami veľmi významného incidentu.

NOAA totiž dnes vydala varovanie pred geomagnetickou búrkou G4 a to len druhýkrát od roku 2005. To znamená, že geomagnetická búrka, ktorá aktuálne prebieha je mimoriadne silná.

 

O 16:57 UTC bolo vydané oficiálne upozornenie na geomagnetický index K s hodnotou 8 až 9-, čo signalizuje silné búrkové podmienky. NOAA určila túto búrku ako G4 na svojej škále geomagnetických búrkových úrovní, čo predstavuje závažnú úroveň rušenia. Aktívne varovanie pretrváva a v prípade, že Bz/IMF komponent zostane dlhodobo negatívny, môže búrka dosiahnuť ešte extrémnejšie (G5) podmienky.

Polárnu žiaru opäť vidieť

Geomagnetická búrka narúša satelitnú a rádiovú komunikáciu, no môže spôsobiť aj výpadky v dodávkach elektrickej energie. Okrem problémov sme však svedkami veľmi úchvatnej polárnej žiary.

Geomagnetická búrka je aktuálne taká silná, že polárnu žiaru vidieť z celej našej oblasti a to aj zo Slovenska.

V týchto chvíľach je vidieť polárnu žiaru v okolí Lučenca, či v Prešove a v širšom okolí Košíc, kde prevláda zmenšená oblačnosť. Od západu však postupuje pole zrážok, ktoré sťažuje pozorovanie polárnej žiary.

V týchto okresoch ju uvidíte

Nasledujúce 2 až 3 hodiny budú ešte priaznivejšie podmienky panovať na východe Slovenska, no postupne sa aj tu zatiahne. Medzi 21:00 až 01:00 nebude možné polárnu žiaru zo Slovenska pozorovať a to pre zamračenú oblohu.

 

Po 01:00 sa začne od západu oblačnosť zmenšovať oblačnosť a po 03:00 výraznejšie. Hodinu až dve pred východom Slnka by malo na celom západnom a na časti Banskobystrického kraja panovať jasné až polooblačné počasie. Podmienky na pozorovanie polárnej žiary tak budú ideálne.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 5 °C
Valentína
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Maximilián
Nedeľa
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Pondelok
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd