Polárna žiara sa objavila v extrémne nízkej zemepisnej šírke. Neuveríte, kde ju pozorovali

Polárna žiara sa objavila v extrémne nízkej zemepisnej šírke. Neuveríte, kde ju pozorovali
Veronika Salayová

Polárnu žiaru pozorovali aj na takom mieste, kde sa len tak nevidí − objavila sa totiž v trópoch. Vidieť polárnu spolu s palmami je naozaj veľká vzácnosť. 

Polárna žiara sa objavila až v trópoch! V noci z 10. na 11. októbra bola prebiehajúca magnetická búrka taká silná, že vyvolala polárne žiary, ktoré zostúpili až do extrémne nízkych zemepisných šírok.

Polárnu žiaru sme pozorovali aj na Slovenku, a dokonca sa objavila aj na juhu Európy. Rovnako tak polárna žiara rozžiarila oblohu aj nad celou Severnou Amerikou a dokonca zostúpila až do Strednej Ameriky, konkrétne do Mexika a do Karibiku − a to je už čo povedať! 

Mexiko či Karibik

Pozorovateľ René Saade odfotil ružové polárne žiary z pláže v Mazatlan v Sinaloa v Mexiku. „Nachádzame sa na 23. stupni severnej zemepisnej šírky,“ povedal Saade a dodal: „Vidieť polárne žiary dvakrát za rok takto ďaleko na juhu je úžasné!“

polárna žiara v Mexiku
polárna žiara v Mexiku, foto: Space Weather
 

Ďalšie pozoruhodné pozorovanie v nízkej zemepisnej šírke pochádza z Priscilly Coote v Key West vo Floride, z Toa Baja v Portoriku či z výletnej lode južne od Kuby. 

polárna žiara na Floride
polárna žiara na Floride, foto: Space Weather

Tieto pozorovania v pozoruhodne nízkej zemepisnej šírke zdôrazňujú vzácnosť geomagnetickej búrky z 10. – 11. októbra 2024. Takáto silná búrka tu už dlho nebola a je to spojené aj s tým, že Slnko je aktuálne na vrchole svojho cyklu a tým pádom aj svojej aktivity.

Práve preto posledné mesiace vidíme polárnu na našom území oveľa častejšie. Takéto dobre viditeľné polárne žiary sa v 21. storočí vyskytli len niekoľkokrát. 

Čo je polárna žiara?

Polárna žiara, známa tiež ako aurora borealis na severnej pologuli a aurora australis na južnej pologuli, je fascinujúci prírodný jav, ktorý vzniká, keď častice nabitých častíc zo Slnca narazia na zemskú atmosféru. Tento zrážkový proces spôsobuje, že atómy a molekuly vo vysokej atmosfére emitujú svetlo rôznych farieb a tvarov, čo vedie k vytvoreniu nádherných svetelných predstavení na oblohe.

Polárna žiara je najčastejšie viditeľná v oblastiach blízko magnetických pólov, kde je zemské magnetické pole najintenzívnejšie. Aj kvôli tomu, že Slnko je aktuálne v závere svojho cyklu, ju však pozorujeme aj v našich zemepisných šírkach.

 

Pripomeňme ešte, že farby polárnej žiary môžu byť rôzne, od zelených až po ružové a fialové, v závislosti od typu plynov v atmosfére a výšky, na ktorej dochádza k emisii.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
14 °C / 2 °C
Koloman
Zajtra
Skoro jasno
13 °C / 1 °C
Boris
Utorok
Jasno
12 °C / -2 °C
Terézia
Streda
Jasno
14 °C / -3 °C
Vladimíra
Štvrtok
Polooblačno
14 °C / 1 °C
Hedviga
Piatok
Oblačno
13 °C / 2 °C
Lukáš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd