POZOR na búrky. Podvečer by mohli byť VEĽMI nebezpečné a to najmä v tejto časti Slovenska

POZOR na búrky. Podvečer by mohli byť VEĽMI nebezpečné a to najmä v tejto časti Slovenska
Peter Minárik

Nové aktualizácie prepočtov numerických modelov naznačujú, že podvečer môžu byť búrky, ktoré nás čakajú veľmi nebezpečné. Pripraviť sa treba aj na možné škody a to predovšetkým v jednej časti Slovenska.

Už od skorých ranných hodín zaznamenávame na našom území veľmi výraznú búrkovú činnosť, ktorá prináša predovšetkým intenzívne zrážky. Za uplynulých 12 hodín sme zaznamenali už niekoľko staníc. kde spadli desiatky milimetrov. V Jarabinej pri Starej Ľubovni, či v Kapušanoch spadlo tesne nad 50 mm zrážok, čo sú výrazné úhrny.

Búrky sa vyskytujú stále, pričom uplynulé hodiny zúria predovšetkým v oblasti Vysokých a Nízkych Tatier, kde prinášajú predovšetkým výdatné zrážky.

Tento vývoj je v súlade s tým, čo na dnes očakávali numerické modely. V priebehu dnešného dňa však hrozí, že búrky, ktoré sa vyskytnú budú oveľa nebezpečnejšie. K výraznej tvorbe búrkovej činnosti začne dochádzať už popoludní.

Pozor na nebezpečné búrky

Búrky by mali v priebehu dnešného popoludnia nad našim územím doslova explodovať. Prakticky už o chvíľu počítajte predovšetkým v horských oblastiach vo východnej polovici Slovenska s tvorbou kopovitej oblačnosti.

 

Z nej sa následne sformujú jednotlivé búrkové bunky, ktoré budú nebezpečné predovšetkým nárazovým vetrom a v jadrách búrok sa môžu vyskytovať aj krúpy.

Najmä na východe hrozia nebezpečné javy

Numerické modely situujú, že v druhej časti popoludnia a podvečera by sa mohol nad oblasťou východného Slovenska sformovať lineárny búrkový systém, ktorý by mal postupovať mierne k juhovýchodu.

 

Tento lineárny búrkový systém by mal ovplyvniť počasie predovšetkým na krajnom východe a juhovýchode krajiny, kde to aktuálne vyzerá najnebezpečnejšie.

Nowcastingové modely počítajú so začiatkom búrkovej činnosti od 14:00 v oblasti Banskobystrického kraja, pričom sa búrky budú pomaly presúvať na východ.

Búrky v druhej časti popoludnia a večer budú sprevádzané nebezpečným nárazovým vetrom a prívalovými zrážkami.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd