Podľa štatistík je jazda autom počas supersplnu oveľa nebezpečnejšia. A nejde iba o jas Mesiaca…

Podľa štatistík je jazda autom počas supersplnu oveľa nebezpečnejšia. A nejde iba o jas Mesiaca…
Veronika Sádovská

Počas splnu sa podľa štatistík deje viac nehôd ako v iných fázach Mesiaca. Prečo tomu tak je vás možno prekvapí a možno aj nie. Vedci prišli s veľmi zaujímavým zistením.

Ľudstvo sa už od nepamäti snaží spojiť svoje fungovanie s cyklami Mesiaca. Možno to bude znieť poverčivo, ale počas splnu si dávajte v aute oveľa väčší pozor. Vzniká vtedy oveľa viac nehôd, ako počas iných fáz Mesiaca.

Vedci z Texaskej univerzity A&M sa podrobne zaoberali správami o nočných kolíziách vozidiel s divou zverou v štáte počas 112 lunárnych cyklov medzi januárom 2011 a januárom 2020.

 

Výskum bol komplikovaný

„Porovnal som skutočne tmavé noci bez osvetlenia Mesiaca (nov) s nocami, ktoré osvetľuje Mesiac v splne. Ak do analýzy zahrniete aj ďalšie mesačné fázy, objavujú sa na obzore každý deň v inom čase, čo sťažuje porovnávanie medzi jednotlivými fázami,“ povedal Kentaro Iio, autor štúdie a bývalý študent Texaskej univerzity A&M.

Nakoniec sa mu to predsa len podarilo a objavil pozoruhodný 46-percentný nárast kolízií divokých zvierat a vozidiel počas nocí v splne v porovnaní s nocami v nove. Je zaujímavé, že tento nárast nehôd sa nevzťahoval na nehody, ktoré nezahŕňali zvieratá.

Tento viditeľný vzor viedol tím vedcov k záveru, že jasnejšia žiara Mesiaca v splne je „silne spojená“ so zvýšeným rizikom kolízií divokej zveri a vozidla. Predchádzajúce štúdie zistili podobný trend medzi mesačnými cyklami a dopravnými nehodami so zvieratami v iných častiach sveta vrátane Slovinska, Litvy a Kanady (hoci stojí za zmienku, že niektoré iné štúdie nenašli žiadne takéto prepojenie).

 

Prečo tomu tak je?

Tento dôsledok bol najzreteľnejší vo vidieckych oblastiach, kde je bohatší výskyt voľne žijúcich živočíchov a navyše svitu Mesiaca nebráni tak svetelné znečistenie z pouličného osvetlenia či osvetlenie budov a podobne.

Mnohí by skôr predpokladali, že pridané osvetlenie z Mesiaca v splne poskytne vodičom lepší prehľad o možných rizikách na ceste, čím sa zníži pravdepodobnosť kolízie. Hoci bola táto štúdia zameraná skôr na štatistické údaje, vedci sa domnievajú, že svetlo Mesiaca počas splnu zvieratá využívajú na to, aby sa mohli viac pohybovať po území.

Ich zvýšená aktivita tak predstavuje väčšiu šancu na kolíziu s autami na cestách. „Na konci dňa by túto hypotézu mali ďalej skúmať odborníci na voľne žijúce živočíchy a zistenia si vyžadujú spoluprácu medzi odborníkmi na dopravu a správaním zvierat," uzatvárajú.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd