Počet obetí záplav v Česku oficiálne stúpol na 6. Ďalšie telo našli až v Poľsku

Počet obetí záplav v Česku oficiálne stúpol na 6. Ďalšie telo našli až v Poľsku
Dominik Cenkner

Počet obetí septembrových záplav v susednej Českej republike oficiálne stúpol na 6. Telo nezvestnej 27-ročnej ženy voda odplavila až za hranice, našlo sa v Poľsku.

Záplavy v Olomouckom kraji majú druhú potvrdenú obeť. Totožnosť dvadsaťsedemročnej ženy z Jesenicka, ktorej telo bolo nájdené v Poľsku, potvrdila analýza DNA. Informovala o tom hovorkyňa polície Ivana Skoupilová, správu priniesla CNN Prima News.

Žena zostala spoločne s ďalšími dvoma mužmi vo vozidle, ktoré 14. septembra strhla rozbúrená rieka Staříč v obci Lipová-lázně. Oboch nezvestných mužov sa doposiaľ nájsť nepodarilo. Prvou obeťou je seniorka z Kobylej nad Vidnavkou na Jesenicku, ktorá zomrela po tom, čo rieka strhla časť jej domu. V celom Česku tak počet potvrdených obetí septembrových povodní stúpol na šesť.

Informáciu o výsledkoch odborného skúmania DNA dostali policajti od poľských kolegov. Telo nezvestnej ženy bolo nájdené v Poľsku pri obci Glucholazy, zhruba 30 kilometrov od miesta, kde vozidlo strhla rozbúrená rieka. „Analýzou bolo potvrdené, že ide o dvadsaťsedemročnú ženu z Jesenicka, ktorú sme evidovali ako nezvestnú od 14. septembra,“ uviedla policajná hovorkyňa.

 

Obetí záplav môže byť viac

Z vozidla v dravom prúde sa podarilo v osudnú chvíľu dostať jednému človeku na breh, ďalší traja zostali vo vnútri. Po posádke začali okamžite pátrať privolaní vodní záchranári Českého červeného kríža, terénnym autom sa vtedy dostali aj napriek kritickej situácii do miest, kam polícia ani hasiči už nemohli.

„Na mieste bol obrovský prúd. Vozidlo sme hľadali viac ako hodinu, a to sme išli veľmi ďaleko po prúde. Vzdali sme to, keď nám voda išla už cez kapotu. Na záchranu by už bolo neskoro,“ povedal jeden zo zasahujúcich záchranárov David Smékal. Popísal, že riekou v tej chvíli plávali celé obrovské stromy.

Zničené auto našla polícia o dva dni neskôr zhruba pol kilometra ďaleko, bolo však prázdne. Po nezvestných policajti začali pátrať okamžite po povodniach, terén prechádzali aj so psovodmi. Staríč vteká v Jeseníku do rieky Belej. Práve táto rieka počas povodní spustošila nielen Jeseník, ale aj ďalšie obce, ako je Česká Ves, Písečná a Mikulovice, potom preteká Poľskom a vlieva sa do Kladskej Nisy.

V Olomouckom kraji ide o druhú potvrdenú obeť tohtoročných záplav, v Kobylej nad Vidnavkou na Jesenicku ich neprežila aj sedemdesiatročná žena. Ide o seniorku, ktorú dobrovoľní hasiči v sobotu 14. septembra včas evakuovali do bezpečia, v nedeľu ráno však z evakuačného centra v protiľahlom kultúrnom dome odišla a vrátila sa domov, vzápätí časť jej domu strhla Vidnávka. Telo seniorky bolo nájdené o tri dni neskôr neďaleko jej bydliska.

 

Septembrové povodne mali doteraz v celom Česku päť potvrdených obetí. Prvou obeťou bola žena, ktorá sa utopila v riečke Krasovka na Bruntálsku. Ďalšie dve obete boli z Krnova, jedna z nich bola nájdená v úplne zaplavenom byte, ďalšia v potoku. Potom bola nájdená seniorka z Kobylej nad Vidnavkou, K piatej obeti zatiaľ nie sú známe podrobnosti.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd