Počasie zdecimovalo úrodu. Tejto komodity bude v obchodoch menej

Počasie zdecimovalo úrodu. Tejto komodity bude v obchodoch menej
Veronika Salayová

Francúzske vinice hlásia obrovské škody spôsobené predovšetkým počasím. Už je isté, že vína bude menej až o jednu pätinu, čo je veľmi výrazné číslo v produkcii. 

Produkcia vína vo Francúzsku sa v tomto roku kvôli nepriaznivému počasiu zníži o 18 % na 39,3 milióna hektolitrov, informovalo francúzske ministerstvo poľnohospodárstva.

Ešte minulý mesiac sa pritom predpokladalo, že tohtoročná produkcia dosiahne 40 až 43 miliónov hektolitrov, no vína bude predsa len menej.

„Za týmto poklesom stoja najmä nepriaznivé klimatické podmienky, ktoré znížili produkčný potenciál takmer vo všetkých vinárskych oblastiach,“ uviedlo francúzske ministerstvo.

 

Dažde a choroby

Na pestovanie vínnej révy vo Francúzsku majú podľa ministerstva negatívny vplyv okrem iného silné dažde, ktoré prispievajú k šíreniu chorôb na viniciach. 

Nová prognóza je pritom o 11 % nižšia ako päťročný priemer, ktorý činí 44,2 milióna hektolitrov ročne.

Víno patrí vo Francúzsku k dôležitým exportným artiklom, jeho spotreba na domácom trhu sa však znižuje, upozornila agentúra Reuters.

 

 

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Občasný dážď
19 °C / 4 °C
Ľudomila
Zajtra
Prehánky
23 °C / 6 °C
Olympia
Streda
Polooblačno
23 °C / 7 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 5 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
23 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Skoro jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd