Počasie sa od dnes zhorší. Aj na Slovensku udrú SILNÉ BÚRKY. Kde s nimi počítať?

Počasie sa od dnes zhorší. Aj na Slovensku udrú SILNÉ BÚRKY. Kde s nimi počítať?
Dominik Cenkner

Séria teplých a na počasie stabilných dní sa dnešným dňom skončí. Postará sa o to vlhší vzduch, ktorý sa nad naše územie dostane. Na Slovensku tak opäť udrú silné búrky, kde s nimi počítať prezrádzame v nasledujúcom článku.

Ešte včera, v utorok 25. júna, sme boli pod vplyvom tlakovej výše, ktorej stred zasahoval aj do našej oblasti a presunul sa z Dánska nad Baltské more. Prevládalo tak jasné až polooblačné počasie s teplotami od +27 °C do +32 °C.

Teplo bude aj v nasledujúcich dňoch. Problémy však bude robiť vlhší vzduch, vďaka ktorému na Slovensku opäť udrú búrky, ktoré budú aj intenzívne.

Počasie sa zhorší, pozor na silné búrky

Dnes sa bude v našej oblasti v teplom a vlhšom vzduchu nachádzať nevýrazné tlakové pole. Súčasne k nám bude od juhu vo vyšších vrstvách ovzdušia zasahovať tlaková níž so stredom nad severným Jadranom.

 

Očakávať tak treba polooblačné až oblačné počasie. Miestami bude oblačnosti viac a prechodne sa zamračí.

Vyskytnú sa aj prehánky či búrky, a to už v ranných hodinách, najmä na juhozápade krajiny. Búrky budú sprevádzané silnejším vetrom a s prívalovými zrážkami. Dopoludnia budú búrky slabnúť.

Počas popoludnia nás však čaká ďalšia vlna búrok. Búrková činnosť sa bude rozmáhať nad celým Slovenskom a to predovšetkým v oblasti hôr.

Najsilnejšie búrky by sme mali zaznamenávať medzi 15:00 až 20:00 h. Viac sme vám priblížili v tomto článku.

Maximálna denná teplota vystúpi v rozmedzí od +24 °C do +29 °C. Na Zemplíne budú stále oblasti s teplotami nad +30 °C.

Fúkať bude slabý, miestami východný až juhovýchodný vietor s rýchlosťou 3 až 7 m/s. Pri búrkach vietor prechodne zosilnie.

Naďalej vysoký UV index

Aj napriek zhoršeniu počasia upozorňujeme na naďalej vysoký UV index. Ten dnes na poludnie dosiahne hodnotu 7,3.

V poludňajších hodinách (10-15 LSEČ) treba vyhľadať tieň, vonku sa treba chrániť odevom, pokrývkou hlavy, ochranným krémom a okuliarmi.

Pred búrkami varuje aj Estofex

Vráťme sa však ešte k dnešným búrkam, ktoré po pár dňoch udrú aj na Slovensku. Varuje pred nimi aj predpovedná služba Estofex.

Očakávaná intenzita búrok v Európe
Očakávaná intenzita búrok v Európe, Estofex

Pre západ a časť stredného Slovenska dokonca vydala varovanie 2. stupňa. „Pre Slovensko, Maďarsko, väčšinu Balkánu a stredné Taliansko je vydaný 1. a 2. stupeň pre nadmerné konvektívne zrážky, veľké krúpy a silné konvektívne nárazy vetra,“ uvádza na webe Estofex.

 

Situáciu s dnešnými búrkami nielen na Slovensku, ale aj v okolitých krajinách budeme pozorne sledovať. Všetky dôležité informácie tak nájdete na našom webe.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 2 °C
Michal
Zajtra
Skoro jasno
16 °C / -1 °C
Jarolím
Utorok
Jasno
17 °C / -2 °C
Arnold
Streda
Polooblačno
17 °C / -1 °C
Levoslav
Štvrtok
Dážď
18 °C / 4 °C
Stela
Piatok
Prehánky
19 °C / 4 °C
František
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd