Počasie prinesie zmenu. Katarína bude na ľade. Cez víkend k nám vtrhne PRAVÁ ZIMA

Peter Minárik

Slovensko čaká nástup zimy. Od víkendu na našom území zavládne pravé zimné počasie so snežením a s mrazmi. Tešiť sa môžete na celom našom území. Chladnejšie počasie zotrvá na našom území niekoľko nadchádzajúcich dní.

Ako sme už avizovali, tak Slovensko čaká nástup pravej zimy. Počasie sa výraznejšie začne meniť v piatok, kedy k nám začne prenikať chladnejší vzduch, no zimné počasie ešte nenastúpi. To nás čaká až od soboty, teda presne na Katarínu.

Tento rok si tak môžeme potvrdiť, či ešte stále platí pranostika: "Katarína na ľade a Vianoce na blate". Tohtoročná Katarína bude totižto skôr na ľade, ako na tom blate.

Katarína bude na ľade a aj so snehom

V piatok začne počasie na našom území ovplyvňovať studený front. Tento studený front spočiatku prinesie štandardnú situáciu. Na mnohých miestach sa rozprší a na horách už bude snežiť.

Situácia sa začne meniť na severe v piatok popoludní a na zvyšku územia v noci z piatka na sobotu, kedy do našej oblasti začne od severu zatekať chladný vzduch.

Piatkové počasie tak bude upršané, na horách zasnežené a maximálna denná teplota vystúpi na +3 až +9 °C. V piatok popoludní sa však začne ochladzovať a od severu začnú teploty klesať, pričom už v piatok večer môže na severe mrznúť.

Situácia bude v nadchádzajúcich dňoch na našom území typicky zimná. Naďalej k nám totiž bude prúdiť chladný vzduch, ktorý sa k nám bude dostávať medzi rozsiahlou tlakovou nížou so stredom nad Ruskom a tlakovou výšou so stredom nad západnou Európou. Vzduch, ktorý k nám bude prúdiť bude nielen studený, ale aj vlhký, čo prinesie počas víkendu výraznejšie zrážky.

Na Katarínu bude oproti piatku zhruba o 5 °C chladnejšie. Maximálna teplota na severe nevystúpi nad bod mrazu a na juhu sa dostane maximálne do +4 °C. Sever tak čaká celodenný mráz a Katarína bude na ľade.

Príde ďalšie ochladenie a výraznejšie sneženie

Príliv chladného vzduchu nad naše územie sa počas nedele zintenzívni, čo prinesie ďalší pokles teplôt. V nedeľu už bude celodenný mráz na takmer celom území. Maximálne teploty vystúpia len na -5 až +2 °C a na podobných hodnotách budú aj nasledujúce dni.

Okrem mrazov sa treba pripraviť aj na výraznejšie sneženie, keďže prúdenie, ktoré k nám bude prúdiť bude vlhké. Takáto situácia, ktorá nás čaká zvykne prinášať na sever Slovenska výdatnejšie sneženie.

Už v sobotu bude hranica sneženia ležať aj v nížinách, no snežiť by malo najmä v Žilinskom kraji, kde bude sneženie aj trvalejšie. Centimetre nového snehu tak budú rýchlo pribúdať.

očakávaná výška nového snehu
očakávaná výška nového snehu

V nedeľu to vyzerá na plošnejšie zrážky a sneženie sa môže objaviť aj v nížinách. Víkend odštartuje vlnu zimného počasia a ako to bude vyzerať v nadchádzajúcich dňoch a dokedy nás čaká takéto zimné počasie si môžete pozrieť v rozšírenej vyhliadke počasia TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd