Počasie prinesie na Slovensko víkend, ktorý nemá obdobu. Čo sa to chystá?

Počasie prinesie na Slovensko víkend, ktorý nemá obdobu. Čo sa to chystá?
Peter Minárik

Počasie na Slovensku je už niekoľko dní stabilné a pokojné, no zároveň aj veľmi teplé. Počas víkendu nás však čaká na súčasnú ročnú dobu mimoriadne neštandardné počasie.

Dnes sme informovali o rozsiahlom omega bloku nad Európou. Tento omega blok, reprezentuje rozsiahla tlaková výš nad Európou, ktorá je taká mohutná, že zabraňuje od severozápadu prieniku akéhokoľvek frontálneho systému, či tlakovej níže.

To prináša aktuálne prevládajúce stabilné počasie, ktoré sa udržuje nad mnohými oblasťami Európy a vyzerá to tak, že ešte niekoľko dní nás stabilné počasie čaká. Aj naďalej bude zablokovaný akýkoľvek postup frontu, čo so sebou prinesie po rozpustení ranných hmiel slnečné počasie.

 

Okrem toho sa však počas víkendu čaká mimoriadne nadpriemerné počasie, ktoré bude pripomínať končiace sa leto.

Chystá sa veľmi teplý víkend

Počas tohto víkendu sa táto tlaková výš presunie nad Balkán, čím sa stredná Európa dostane do veľmi silného, juhozápadného prúdenia, ktoré bude výnimočné tým, že bude abnormálne teplé.

Vzduchová hmota bude do našej oblasti zatekať až z Afriky a dokonca na horách môže byť teplejšie ako v nižších polohách. Teplota vzduchovej hmoty v hladine 850 hPa, ktorá reprezentuje nadmorskú výšku 1500 metrov sa očakáva na hodnote až +15 °C, čo je nezvyčajné na záver októbra.

Slnko však ohreje vzduch v nižších polohách ešte výraznejšie. Počas víkendu budú teploty na našom území atakovať hranicu až +20 °C.

Najteplejšie bude v nedeľu, kedy sa na Slovensku môžu teploty dostať až na neuveriteľných +22 °C.

očakávané teploty počas nedele
očakávané teploty počas nedele
 

Teplota nad +20 °C je v závere októbra abnormálna a v porovnaní s dlhodobým normálom sú tieto teploty až o 9 °C vyššie.

Pred nami je tak mimoriadne teplý víkend a nateraz netreba zúfať. Teplé počasie by malo pokračovať aj nasledujúce dni. Vývoj deň po dni na november si pozrite TU >>>

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Zajtra
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Utorok
Oblačno
18 °C / 4 °C
Klára
Streda
Oblačno
14 °C / 1 °C
Simona
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd