Počasie na zimu 2024/2025: Takto vyzerajú čerstvé predpovede

Počasie na zimu 2024/2025: Takto vyzerajú čerstvé predpovede
Peter Minárik

Najnovšie predpovede počasia na zimu dávajú nádej na oveľa bohatšiu snehovú pokrývku na Slovensku. Zima ako celok by mala byť premenlivá a nemala by sa nejako extrémne vychyľovať od normálu. Pre priaznivcov zimy asi najlepšiu nádej dáva december.

Tohtoročnú zimu na severnej pologuli ovplyvní jav La Niña. La Niña je klimatický jav, ktorý ovplyvňuje globálne počasie, vrátane zimného počasia v Európe. Vplyv La Niñe na európsku zimu však nie je taký priamočiary ako v iných častiach sveta, napríklad v Severnej Amerike, kde má výraznejšie účinky.

V Európe závisí vplyv La Niñe od rôznych faktorov a môže sa líšiť medzi severnými a južnými oblasťami kontinentu. Zatiaľ čo oblasti ako Škandinávia a časť severozápadnej Európy môžu zažiť chladnejšie a suchšie počasie, tak v južných oblastiach, ako sú Stredomorie, Pyrenejský polostrov a Balkán, prináša La Niña vlhkejšie a daždivejšie zimy.

Počasie v zime môže priniesť aj bohatšiu nádielku

V našej oblasti, vrátane Slovenska nie je vplyv jednoznačný a ak by sme ho mali premietnuť na charakter zimy, tak tento jav ovplyvňuje počasie predovšetkým vlhkejšou zimou. La Niña nemá vždy rovnaký vplyv na európske zimy, ale všeobecne môže prispieť k chladnejšiemu a suchšiemu počasiu na severe Európy a k vlhkejším podmienkam na juhu. Je však dôležité poznamenať, že regionálne poveternostné podmienky môžu byť ovplyvnené aj inými faktormi, ako je Severoatlantická oscilácia (NAO).

 

A práve tá bude mať zrejme výraznejší vplyv na počasie u nás. Už teraz môžeme pozorovať, najmä na Sibíri oveľa viac snehovej pokrývky, čo môže mať vplyv na počasie aj u nás. Zvýšená snehová pokrývka v Sibíri počas októbra prispieva k vytvoreniu silnejšieho tlakového systému v regióne, ktorý vysiela viac vertikálnej energie do stratosféry počas zimy. Táto energia oslabuje a narúša polárny vortex a polárnu cirkuláciu.

Ak je polárny vortex oslabený už pred zimou, stáva sa náchylnejší na úplný kolaps, čo môže viesť k náhlemu otepleniu stratosféry. Kolaps polárneho vortexu prináša nižšie teploty, ako je bežné, v Spojených štátoch a Európe, a taktiež nadpriemerné sneženie na východe Spojených štátov a v Európe. To nastáva preto, že studený vzduch z Arktídy sa ľahšie presúva na juh.

Ako vyzerá predpoveď?

Pre milovníkov zimy vyzerá najoptimistickejším zimným mesiacom december. Priemerná teplota by mala byť v decembri na úrovni dlhodobého normálu a z pohľadu zrážok sa očakáva o čosi viac úhrnov. To by mohlo viesť k jednotlivým vlnám sneženia a nie je vylúčené, že by sme sa mohli dočkať aj nejakej snehovej kalamity.

 

V januári a vo februári 2025 to vyzerá aj naďalej na zrážkovo slabo nadpriemerné mesiace. Často však bude sneženie striedať dážď, keďže po teplotnej stránke to vyzerá, že mesiace ako celok budú teplotne slabo nadpriemerné.

Čerstvé predpovede na tohtoročnú zimu 2024/2025 tak naznačujú, že zima by mala byť relatívne štandardná. Nie je predpovedaný nejaký extrémny teplotný výkyv a po zrážkovej stránke zažijeme niečo, čo je v našom regióne už pomerne bežné. Sneženie bude striedať v nížinách daždivejšie počasie.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / 0 °C
Terézia
Zajtra
Jasno
15 °C / -1 °C
Vladimíra
Štvrtok
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Piatok
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd