Počasie na Slovensku sa začína upokojovať. Sneženie ustáva, no počítajte s ním aj v nedeľu

Počasie na Slovensku sa začína upokojovať. Sneženie ustáva, no počítajte s ním aj v nedeľu
Zuzana Macháčová

Dnešná sobota bola takmer na celom území zimná. Takmer počas celého dňa na viacerých miestach snežilo, ale vyskytol sa aj mrznúci dážď, ktorý spôsobil komplikácie na cestách. 

V prvý víkendový deň sme sa zobudili do zasneženého rána. Sneženie už v ranných hodinách spôsobilo dopravné nehody a komplikácie na cestách. 

Horské priechody Donovaly a Príslop boli počas sobotného dňa uzavreté pre nákladné automobily nad 10 metrov. Aktuálne je HP Donovaly bez obmedzení a na HP Príslop stále platí obmedzenie pre automobily nad 10 m. 

Ostatné horské priechody sú momentálne zjazdné s prípadnými obmedzeniami uvedenými nižšie. Povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 3 cm. 

Mokré vozovky:  Biela Hora, Cukmantel, Dargov, Klenov, Kremnické Bane, Látky - Prašivá, Pusté Pole, Skýcov, Soroška, Šturec, Veľké Pole, Vrchslatina a Zbojská. Informuje o tom Slovenská správa ciest.

Problém robil mrznúci dážď

Popoludní začalo husto snežiť na Záhorí, v Bratislave, ale aj na celom Považí, či v Žilinskom kraji. Problémy však robilo niečo iné.

Intenzívny mrznúci dážď sa vyskytoval najmä na Spiši, no rozširoval sa aj do ďalších častí Prešovského kraja. Najhoršia situácia bola pod Tatrami, kde sa vyskytoval intenzívny mrznúci dážď, vplyvom čoho sa tvorili nehody a rozsiahle problémy. 

Mrznúci dážď vytváral vrstvu ľadu, ktorá obaľovala elektrické vedenia, stromy a na cestách to vyzeralo ako na klzisku. Cesta medzi Štrbským Plesom a Tatranskou Štrbou vyzerala ako zrkadlo. Dokonca došlo na Tatranskej elektrickej železnici ku skratu. Ako sa však neskôr ukázalo, išlo o riadený skrat, ktorým sa rozbíja námraza na vedení.

Krátko po 16:00 hod. bola na severe nášho územia vyhlásená kalamita. Vlaková doprava bola pozastavená a cesty boli takmer nezjazdné. 

Kalamitný stav

Kalamitný stupeň nebol vyhlásený v dôsledku sneženia, ale v dôsledku mrznúceho dažďa. Ten stále vytváral problémy najmä v doprave. Všetky vlakové spojenia v oblasti Vysokých Tatier boli úplne zastavené. Mnohé obce boli odrezané od sveta. 

Počasie neobmedzilo len železničnú, ale aj cestnú dopravu. Na cestách sa v dôsledku nepriaznivého počasia tvorilo množstvo nehôd. 

Zima aj v zahraničí

Pravá zimná atmosféra nevládne len u nás, ale aj v Nemecku, Rakúsku, Taliansku či Česku. No napríklad v takom Srbsku mali tropickú noc, kde teplota vystúpila na +24 °C.

Ako je to možné? Nad Európou v uplynulých dňoch vznikol výrazný teplotný kontrast medzi podpriemernými teplotami na severe a výrazne nadpriemernými na juhu. Preto niekde vládne pravá zima a inde veľmi teplé počasie. 

Takže zatiaľ čo na juhu panovalo teplo, tak Mníchov sa v priebehu pár hodín ocitol doslova pod snehom. Spadlo najviac snehu za 20 rokov.

Polícia tam naliehavo vyzývala ľudí, aby zostali doma, pretože cesty boli úplne zablokované a kolabovala doprava. 

Zima panuje aj u susedov v Česku, kde bol vyhlásený kalamitný stav. Sneh skomplikoval dopravu na diaľniciach a železniciach. Husté sneženie odrezalo obyvateľov od elektriny. 

Snehová nádielka, ale aj silný vietor dorazili aj do Rakúska a Talianska. Sneh spôsobil zmätok v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko a v severotalianskej provincii Južné Tirolsko, ktoré ostali od seba oddelené. 

V Ligúrii na severozápade Talianska dosahoval vietor v nárazoch rýchlosť 143 km/h. Námorná doprava bola v prístave Livorno pozastavená. 

Zimné počasie pokračuje

Aj keď zrážky pomaly ustávajú, tak nás čaká mrazivá noc. Našťastie to najhoršie však už máme za sebou.

Slovensko má však aj tak pred sebou ďalší zimný víkendový deň. Doteraz nás trápilo husté sneženie a mrznúci dážď, teraz prichádzajú na rad poriadne mrazy. Zimné počasie tak bude na našom území panovať aj naďalej.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
31 °C / 13 °C
Miriama
Zajtra
Dážď
29 °C / 15 °C
Martina
Utorok
Občasný dážď
24 °C / 10 °C
Oleg
Streda
Polooblačno
25 °C / 10 °C
Bystrík
Štvrtok
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Mária
Piatok
Dážď
25 °C / 11 °C
Ctibor
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd