Počasie je tento rok nezvyčajné. Jahody kvitnú už druhýkrát. Čo bude s jačmeňom, nikto nevie

Počasie je tento rok nezvyčajné. Jahody kvitnú už druhýkrát. Čo bude s jačmeňom, nikto nevie
Veronika Salayová

Slovenskí a českí pestovatelia pozorujú, že tento rok je počasie akési zvláštne. Najprv udreli marcové vysoké teploty, potom aprílové mrazy, následne sucho a teraz búrky. Pestovatelia v tom majú chaos, a rovnako tak aj niektoré plodiny reagujú nezvyčajne na tieto extrémne výkyvy počasia. 

Ako vieme, počasie nie je vždy ideálne a ukážkové, avšak tento rok je obzvlášť zmätočný. Od januára sa postupne začalo otepľovať a toto oteplenie vydržalo až do začiatku apríla. Príroda si to, samozrejme, interpretovala ako skorý príchod jari a stromy začali pučať.

V apríli však nastal zvrat v počasí a došlo výrazné ochladenie, pričom mrazy sa vyskytli ešte aj v máji. V dôsledku silných nočných mrazov prišlo Česko o drvivú väčšinu svojej úrody ovocia pre tento rok. Slovenskí ovocinári obstáli o niečo lepšie, hoci veľké škody boli aj u nás, no nie také katastrofické ako práve u našich najbližších susedov. 

Okrem týchto teplotných výkyvov prevládalo aj sucho, ktoré sa však v týchto dňoch zmiernilo, keďže už niekoľko dní úradujú v našej oblasti slabšie či silnejšie búrky.

 

Je už po úrode? Pestovatelia toto nezažili 10 rokov

Českí pestovatelia jahôd majú tento rok z veľkej časti už po úrode. Bohužiaľ, nie preto, že by mali zozbierané. Pred pár týždňami na kvety a malinké plody zaútočili mrazy a zlikvidovali prakticky všetko, čoho sa dotkli.

V Sadoch svätého Prokopa na okraji Temelína vôbec nevedia, či vôbec pôjdu tento rok jahody do voľného predaja. „Ako to bude, sa uvidí za týždeň,“ hovorí Lucia Stašková, vedúci predaja a dodáva, že za 10 rokov pestovania toto nezažili, informuje Českobudějovický denník.

„Ako jahody prišli o prvé kvety, nasadili druhé, ale sú to drobné plody, také korálky. Uvidíme tento dážď, či sa stane zázrak a ešte im pomôže,“ doplnila Lucia Stašková. Ale ak zostanú jahody malé, asi je tento rok sady vôbec nebudú predávať a spracujú ich sami v doplnkovej výrobe.

Pritom ľudia by mali veľký záujem a už sa pýtajú, kedy začne predaj. Ako to teda bude s jahodami, sa ešte uvidí.

 

Veľký problém majú aj obilniny, ktoré postihli silné jarné mrazy. „Jačmeň bol tesne pred kvetom a klasy sú teraz zubaté,“ popisuje následky silných mrazov pestovateľ Jan Kouba. Taktiež sa nevie, čo bude s touto obilninou v nasledujúcich týždňoch. 

Českí pestovatelia majú z tejto situácie hlavu v smútku. Dobrou správou je, že bohatá úroda sa dá čakať od paradajok, cukiet a tekvíc na poli. Tento rok k nim ešte pribudnú aj papriky, uhorky nakladačky a melóny.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Zajtra
Jasno
17 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
16 °C / -3 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
16 °C / -4 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Streda
Jasno
16 °C / -3 °C
Alojza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd