Počas víkendu dôjde k BOMBOGENÉZE. Takto to ovplyvní počasie v Európe

Počas víkendu dôjde k BOMBOGENÉZE. Takto to ovplyvní počasie v Európe
Peter Minárik

V priebehu víkendu dôjde nad východným Atlantikom ku bombogenéze, čo sa výrazne podpíše pod vývoj počasia v Európe. Očakáva sa veľmi silný vietor, ale aj pomerne výrazné zrážky.

Nad teplejšími vodami Atlantického oceánu dôjde v priebehu víkendu k zaujímavému meteorologickému javu, ktorý sa nazýva bombogenéza, respektíve v meteorologickej terminológii odborne označený ako rapídna cyklogenéza. V laickom vysvetlení ide o tlakovú níž, ktorá sa mimoriadne rýchlo a výrazne bude prehlbovať.

Výrazné prehlbovanie tlakovej níže so sebou vždy prináša nepriaznivé počasie a ani v tomto prípade to nebude iné. Počas víkendu tak niektoré časti Európy zažijú veľmi nepriaznivé počasie.

Čo je bombogenéza?

Situácia nad Atlantikom zatiaľ vyzerá pomerne štandardne. Nachádza sa tam výrazná tlaková níž, akých sa ročne vyskytne niekoľko. Všetko sa to začne diať až v sobotu. V sobotu dopoludnia sa totiž začne nad východným Atlantikom pomerne výrazne prehlbovať tlaková níž a dôjde k tzv. bombogenéze, čiže v našej meteorologickej terminológii k rapídnej cyklogenéze.

O rapídnej cyklogenéze hovoríme vtedy, keď tlak vzduchu v strede tlakovej níže poklesne za 24 hodín aspoň o 24 hPa. V prípade blížiacej sa tlakovej níže sa tlaková níž za 24 hodín prehĺbi až o 32 hPa.

V sobotu ráno bude tlak v strede tlakovej níže dosahovať 990 hPa a začne sa presúvať smerom k Britským ostrovom. V sobotu večer už tlak poklesne na 980 hPa a do nedeľňajšieho rána sa tlak zníži na 958 hPa.

 

Prakticky sa tak o spomínaných 24 hPa tlak zníži do sobotňajšieho podvečera do nedeľňajšieho večera, teda oveľa skôr ako za 24 hodín.

Rapídna cyklogenéza ovplyvní počasie najmä na severozápade

Stred tejto hlbokej tlakovej níže sa začne presúvať západne od pobrežia Írska k severovýchodu okolo Škótska a smerom nad Škandináviu.

Táto rozsiahla tlaková níž prinesie na Britské ostrovy veľmi nepriaznivé počasie a to predovšetkým silný, nárazový vietor. Nebezpečný vietor bude predovšetkým na západnom pobreží Írska a Škótska, kde sa očakáva nárazový vietor o sile až cez 120 km/h, čo môže páchať materiálne škody. Veľmi silný vietor sa však očakáva na celých Britských ostrovoch.

 

Vietor zosilnie aj na pobreží Francúzska, Nemecka a Dánska, no neočakávajú sa výraznejšie problémy. Vietor oveľa viac zosilnie až v pondelok, no to bude súvisieť so silnejúcou tlakovou nížou nad Azorami. 

V nedeľu aj na našom území zosilnie vietor a pripravte sa tak na veterné počasie, čo bude mať súvis aj s touto tlakovou nížou, keďže sa zvýrazní tlakový kontrast, ktorý spôsobuje silnejší vietor. Vietor, ktorý však bude fúkať nad Slovenskom bude dosahovať nárazy len okolo 70 km/h.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Skoro jasno
15 °C / -1 °C
Hedviga
Zajtra
Polooblačno
15 °C / -2 °C
Lukáš
Sobota
Jasno
16 °C / -1 °C
Kristián
Nedeľa
Jasno
15 °C / 1 °C
Vendelín
Pondelok
Jasno
19 °C / 1 °C
Uršuľa
Utorok
Jasno
18 °C / -1 °C
Sergej
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd