Počas silnej búrky spadol na vlak strom. Nachádzali sa v ňom aj cestujúci

Počas silnej búrky spadol na vlak strom. Nachádzali sa v ňom aj cestujúci
Zuzana Macháčová

Búrková činnosť, ktorá sa včera prehnala Slovenskom, narobila nemalé škody. Búrky zničili známu obec a silný vietor vyvrátil strom priamo na vlak, v ktorom sa nachádzali cestujúci. 

V našej oblasti sa počas stredy rozpadával studený front, ktorý bol spojený so stredom tlakovej níže nad južnou Škandináviou. Zároveň sa od západu do strednej Európy rozširoval okraj tlakovej výše.

Včerajšie búrky sa vyskytovali výlučne na strednom a východnom Slovensku, a to hneď od skorých ranných hodín. Spočiatku boli búrky sprevádzané zosilnením zrážok či vetra, no dopoludnia väčšie škody nespôsobili.

Situácia sa zmenila v popoludňajších hodinách, kedy sa v Banskobystrickom kraji sformovali extrémne silné búrky. Tie zasiahli najmä Zvolen a okolie.

Strom spadol na rušeň

Počas intenzívnej búrky, ktorá sa prehnala obcou Trnava Hora okolo 18:00 hod., fúkal veľmi silný vietor. Ten vyvrátil strom, ktorý spadol na malý motorový rušeň počas jazdy.

 

Strom spadol približne kilometer od obce Trnava Hora v smere na Hronskú Dúbravu, informuje Polícia SR Banskobystrický kraj na sociálnej sieti. 

Strom spadol na rušeň, zdroj: Polícia SR- Banskobystrický kraj
Strom spadol na rušeň, zdroj: Polícia SR Banskobystrický kraj
 
Vo vlaku sa okrem rušňovodiča a vlakvedúcej nachádzali aj 7 cestujúci. Pri náraze vlaku do kmeňa stromu, ktorý sa zosunul z priľahlého svahu do železničnej trate, rušňovodič utrpel poranenie v hrudníka. Vlakvedúca a cestujúci sa nezranili.
 
Vlak zostal vážnejšie poškodený a škoda, ktorá vznikla Železničnej spoločnosti Slovensko, ešte nebola vyčíslená. Železničná polícia vo Zvolene začala trestné stíhanie pre všeobecné ohrozenie.
 

Búrky spustošili aj známu obec

Silné búrky sa po vyčíňaní vo Zvolene presúvali ďalej na severovýchod, pričom za obeť im padla aj známa obec Očová. Silný vietor tam polámal zopár stromov a pri búrkach padali aj krúpy.

Z neoficiálnej zrážkomernej stanice vyplynulo, že v obci mohlo počas včerajších búrok spadnúť okolo 22 mm zrážok.

Počasie sa konečne zlepší

Počasie sa teraz výrazne zmení. Studený front sa už nad našou oblasťou nenachádza a k moci sa dostáva tlaková výš, ktorá prinesie stabilné, prevažne slnečné počasie.

Podľa aktuálnej predpovede počasia nás stabilné počasie čaká až do nedele. Najskorší možný termín zhoršenia počasia je v nedeľu večer, no pravdepodobnejšie je, že k zmene počasia dôjde až v pondelok.

Čo sa čaká do koncu júla a ako to vyzerá s počasím v auguste, nájdete v našej mesačnej predpovedi TU.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
17 °C / -4 °C
Sergej
Zajtra
Oblačno
17 °C / -4 °C
Alojza
Štvrtok
Skoro jasno
18 °C / -2 °C
Kvetoslava
Piatok
Jasno
19 °C / -3 °C
Aurel
Sobota
Jasno
18 °C / -4 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
17 °C / -3 °C
Sabína
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd