Po vyčíňaní počasia sa výrazne premnožila mäsožravá baktéria

Po vyčíňaní počasia sa výrazne premnožila mäsožravá baktéria
Dominik Cenkner

Na Floride narastá počet prípadov nákazy mäsožravou baktériou Vibrio vulnificus. Náhly nárast počtu prípadov súvisí s prechodom dvoch hurikánov Helene a Milton a so zrážkami, ktoré priniesli. Tento patogén môže spôsobiť nekrózu tkaniva a v niektorých prípadoch infekcia vedie k smrti.

Koncom septembra zasiahol severozápad Floridy hurikán Helene, ktorý priniesol silný dážď a nárazový vietor. Len o desať dní neskôr prišiel do štátu hurikán Milton a zdevastoval jeho centrálnu časť.

Po katastrofe zostali tisíce ľudí bez domova a bez prístupu k pitnej vode. Hrozby spojené s hurikánmi však neskončili.

Viditeľný nárast výskytu chorôb

Podľa údajov z floridského ministerstva zdravotníctva po prechode Helene a Miltona došlo v štáte k nárastu infekcií baktériou Vibrio vulnificus. Tá je známa aj ako baktéria požierajúca mäso.

 

Od zasiahnutia hurikánov tam bolo potvrdených 38 prípadov. V tomto roku ide celkovo o 76 prípadov.

Miera nárastu bola najvyššia v okresoch Hillsborough a Pinellas v zálive Tampa, kde došlo k rozsiahlym záplavám. Pred príchodom hurikánu Helene neboli v okrese Pinellas hlásené žiadne prípady a jeden prípad bol hlásený v okrese Hillsborough. Pinellas má v súčasnosti 13 potvrdených prípadov a Hillsborough sedem.

Čo môže spôsobiť mäsožravá baktéria?

Vibrio vulnificus sa bežne vyskytuje v teplých, slaných alebo brakických pobrežných vodách. K infekcii môže dôjsť v dôsledku kontaktu otvorených rán s kontaminovanou vodou alebo konzumáciou nesprávne uvarených morských plodov.

Ľudia s oslabeným imunitným systémom, ochorením pečene alebo otvorenými ranami sú vystavení väčšiemu riziku ochorenia. Mikroorganizmus môže spôsobiť nekrotizujúcu fasciitídu – závažné ochorenie končiace nekrózou tkaniva.

Pred zásahom Miltonu vydalo floridské ministerstvo zdravotníctva vyhlásenie, v ktorom vyzvalo obyvateľov, aby boli opatrní a vyhýbali sa kontaktu s povodňovou vodou, ktorá môže obsahovať baktérie. Ak sa nedá vyhnúť kontaktu s potenciálne kontaminovanou vodou, je potrebné dbať na to, aby ste všetky rany prekryli vodeodolnými náplasťami a dôkladne ich umyli čistou vodou.

 

Nie je to prvýkrát, čo hurikán spôsobil nárast infekcií Vibrio vulnificus na Floride. Po zasiahnutí hurikánu Ian v roku 2022 bolo zaznamenaných 29 prípadov. Každý rok je hlásených 150-200 infekcií Vibrio vulnificus americkému Centru pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC). V priemere jeden z piatich prípadov končí smrťou.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
17 °C / -1 °C
Alojza
Zajtra
Skoro jasno
15 °C / 1 °C
Kvetoslava
Piatok
Oblačno
15 °C / 1 °C
Aurel
Sobota
Skoro jasno
19 °C / -2 °C
Demeter
Nedeľa
Skoro jasno
20 °C / -3 °C
Sabína
Pondelok
Polooblačno
17 °C / -2 °C
Dobromila
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd