Po suchu hrozia povodne. Lejak, ktorý mieri nad Slovensko, spôsobí mnoho problémov

Dominik Cenkner

Slovensko čaká rapídna zmena počasia. Doslova už o pár hodín k nám dorazí studený front, ktorý prinesie prvú vlnu výraznejších zrážok. Po suchu nám tak hrozia povodne. Vyzerá to tak, že v ďalších dňoch nás čaká množstvo problémov.

Počasie u nás v priebehu nedele ešte ovplyvňuje predná strana tlakovej níže nad západnou Európou, po ktorej k nám od juhu do našej oblasti prúdi teplý a vlhší vzduch. Prevláda tak malá oblačnosť, len na strednom Slovensku je mrakov o niečo viac.

Naďalej je mimoriadne teplo. Už po 12. hodine atakujeme teplotu +30 °C, denné maximá sa potom očakávajú na úrovni okolo +32 °C.

Po suchu hrozia povodne

Ako sme už načrtli, v západnej časti Európy počasie už je pod vplyvom tlakovej níže. Vidieť to na teplotách - vo Francúzsku maximá dosahujú okolo +20 °C, len o pár stupňov viac je to v susednom Španielsku.

 

Na Slovensku je teda stále teplejšie ako na juhu Španielska. Zmena je však už na dohľad.

Postupujúci studený front je vidieť aj na družicových záberoch. Studených frontov však bude počas týždňa viac, ako veľmi ovplyvnia počasie je ale nateraz otázne.

Isté je len to, že Európu v úvode týždňa čakajú zrážky a ochladenie. Na severe Jadranu sa výdatnejšie zrážky očakávajú už o pár hodín. Už teraz sa v Ligúrskom mori tvoria početné predfrontálne búrky.

Predfrontálne búrky na severozápade Talianska
Predfrontálne búrky na severozápade Talianska, blesky.bourky.cz

Na severe Talianska, západe a juhu Slovinska a severozápade Chorvátska môže v priebehu 12 až 18 h spadnúť aj okolo 150 mm zrážok. Model ECM očakáva výdatnejšie zrážky aj v našej oblasti.

V priebehu nasledujúcich 10 dní má spadnúť celkovo viac ako 200 mm. Je to však dlhodobejšia predpoveď, uvidíme preto, aká bude realita.

Očakávané množstvo zrážok podľa modelu ECM v našej oblasti v priebehu 10 dní
Očakávané množstvo zrážok podľa modelu ECM v našej oblasti v priebehu 10 dní, facebook.com/@metkep.met

Čo čaká Slovensko v nasledujúcich hodinách?

Už v popoludňajších hodinách budeme môcť na západe krajiny pozorovať blížiacu sa zmenu počasia, a to v podobe pribúdajúcej oblačnosti. Z nej sa ojedinele vyskytnú prehánky, ale nie veľmi výrazné.

Následne v hlbokej brázde nízkeho tlaku vzduchu od západu postúpi do našej oblasti zvlnený studený front, na ktorom sa nad severným Talianskom a Jadranským morom prehĺbi tlaková níž.

Na západe Slovenska sa už v noci na pondelok vyskytnú prehánky alebo dážď na mnohých miestach, ojedinele sa budú tvoriť aj búrky. V priebehu pondelka sa už potom rozprší na viacerých miestach, okrem východu.

 

Ochladí sa, denné maximálne teploty v pondelok vystúpia už len do +28 °C. Ďalšie informácie aktualizujeme v nasledujúcich hodinách. Do pozornosti vám dávame aj našu predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Oblačno
22 °C / 6 °C
Olympia
Zajtra
Skoro jasno, búrky
24 °C / 5 °C
Eugénia
Štvrtok
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Piatok
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd