Po búrkach na východe Slovenska sme zaznamenali vysoké úhrny zrážok. Voda rýchlo stúpala

Po búrkach na východe Slovenska sme zaznamenali vysoké úhrny zrážok. Voda rýchlo stúpala
Zuzana Macháčová

Po intenzívnych búrkach, ktoré vystrájali ešte aj v noci na východnom Slovensku, sme zaznamenali veľmi vysoké úhrny zráźok. Lokálne napršalo až vyše 90 mm zrážok. 

Prvý prázdninový mesiac sa neobišiel bez intenzívnych búrok. Tie sa pred 12:00 h začali tvoriť vo východnej časti územia.

Búrková činnosť bola predovšetkým sprevádzaná intenzívnymi zrážkami. Búrky neutíchli ani v neskorších večerných hodinách, čo viedlo k vysokým úhrnom zrážok na východe Slovenska.

Spadlo vyše 90 mm zrážok

Aktuálne je situácia na východe kritická. Na stanici Kolbasov na povodí rieky Bodrog spadlo až 90,3 mm zrážok. Voda tu veľmi rýchlo stúpala. Našťastie, zatiaľ nie sú hlásené žiadne škody.

 

Ako je vidieť na mape, tak vysoké úhrny zrážok sú aj na staniciach Runina, Zboj, Podhroroď, ale aj na stanici Remetské Hámre a Kojšovej holi.

Úhrny zrážok na Slovensku, zdroj: SHMÚ
Úhrny zrážok na Slovensku, zdroj: SHMÚ

Morava dosahuje 2. povodňový stupeň

Búrky spôsobili v susednom Česku mnoho problémov. Hneď niekoľko obcí bojovalo s prívalovými zrážkami. Zrážky už stiekli priamo do rieky Morava a tá dosiahla dnes v Česku hneď na niekoľkých profiloch úroveň 1. povodňového stupňa.

Povodňová vlna z Česka sa už začína prejavovať aj na našom úseku Moravy. Rieka Morava v Kopčanoch dosiahla pred polnocou úroveň 2. povodňového stupňa.

Slnečný utorok

Dobrou správou je, že dnes si od dažďa oddýchneme a konečne nás čaká deň plný slnka. Aj keď v utorok sa na niektorých miestach vyskytuje viac oblačnosti, tak popoludní oblaky ustúpia a k slovu sa opäť dostane aj slnko.

 

Dnešné teploty sa budú pohybovať pri príjemných teplotách od +21 °C do +26 °C.

V ďalších dňoch potom treba počítať s prehánkami, intenzívnejšie búrky sa nateraz očakávajú až počas víkendu. Viac už prezradí naša predpoveď počasia.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
24 °C / 10 °C
Prokop
Zajtra
Polooblačno
27 °C / 10 °C
Cyril
Sobota
Jasno
31 °C / 10 °C
Patrik
Nedeľa
Prehánky, búrky
31 °C / 13 °C
Oliver
Pondelok
Prehánky, búrky
32 °C / 11 °C
Ivan
Utorok
Búrky
32 °C / 15 °C
Lujza
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd