Po búrkach na Orave prudko stúpajú vodné toky. Hrozia ďalšie povodne

Po búrkach na Orave prudko stúpajú vodné toky. Hrozia ďalšie povodne
Veronika Sádovská

Silné búrky a plošné zrážky dnes spôsobujú problémy. Okrem silného vetra a krúp priniesli aj vysoké úhrny zrážok, ktoré sa podpísali na vodných tokoch. Na Orave prudko stúpajú hladiny riek.

Búrky dnes pustošili na viacerých miestach Slovenska. Zatiaľ čo na východe robil problémy silný vietor a v okolí Košíc na niekoľkých miestach bola obmedzená doprava, na Orave zase bojujú so záplavami.

Vytopilo niekoľko obcí na slovensko-poľskom pohraničí a lejak prudko dvihol aj hladinu vodného toku Jelešňa.

 

Dosahuje 3. povodňový stupeň

Práve táto rieka prudko stúpla a v priebehu necelej hodiny dosiahla úroveň až 3. stupňa povodňovej aktivity. Prechádza aj obcou Hladovka a tvorí prítok Oravskej Priehrady. Po silných dažďoch tak môže spôsobiť problémy aj v ďalších obciach.

Práve Hladovka je ďalšia obec, ktorú vytopila blesková povodeň. Fotografie nájdete v galérii pod článkom.

Aktuálne z blízkych kopcov stekajú prebytočné zrážky do riek a to môže spôsobiť ďalšie dvíhanie vodných tokov. Ďalším faktorom sú aj výdatné zrážky v Poľsku, kde dnes takisto veľmi výdatne napršalo.

Práve tieto podmienky ešte môžu spôsobiť dvíhanie riek a prípadne aj lokálne zatopenia v okolí tejto rieky. Mierne stúpa aj neďaleký tok Oravica na stanici v Trstenej.

 

Aktuálna situácia

Východným Slovenskom aktuálne prechádzajú hlavne plošné zrážky s minimálnou bleskovou aktivitou. Aj tieto zrážky pomaly ustanú. Studený front nám prinesie krátkodobé ochladenie a vyčistenie ovzdušia.

Zajtrajší deň sa tak bude niesť v znamení mnohými vítaného ochladenia. Vývoj počasia pre ďalšie dni nájdete v našej predpovedi tu.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Zajtra
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Prehánky, búrky
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Streda
Občasný dážď
20 °C / 10 °C
Vladislav
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd