Pľúca sveta zlyhávajú. Nepršalo tu už takmer pol roka

Dominik Cenkner

Takmer 60 percent územia Brazílie zápasí s následkami sucha. V oblasti Amazónie nedostatok zrážok a vysoké teploty viedli k úplnému zastaveniu plavby na mnohých riekach. Pľúca sveta preto zlyhávajú.

Obrovské sucho už vyše roka ničí brazílsku časť amazonského pralesa. Podľa údajov zverejnených vládnymi orgánmi 58 percent krajiny zápasí s dôsledkami najhoršieho sucha za posledné polstoročie.

Takmer tretina krajiny zažíva „extrémny nedostatok zrážok“. V hlavnom meste Brasília už viac ako 140 dní nespadla ani kvapka dažďa.

Pľúca sveta zlyhávajú

Šéfka ministerstva pre prírodné prostredie Marina Silva v pondelkovom vyhlásení oznámila, že priemerná hladina mnohých riek v brazílskej Amazónii, ktorá v posledných rokoch dosahovala až 14 metrov, je teraz len 70 centimetrov. Rekordne nízke hladiny boli zaznamenané na Rio Negro, jednom z najväčších prítokov rieky Amazonky.

 

Tento pokles spôsobil, že sú úplne nesplavné, čo má za následok, že veľké oblasti Amazónie a jej panenských lesov, známe ako „pľúca sveta“, sú teraz prakticky odrezané od sveta.

„Za týchto podmienok bolo v auguste a septembri zaznamenaných 931 lesných požiarov v rozsiahlych oblastiach brazílskej Amazónie,“ uviedli úrady. „Musíme reagovať, konať bez plytvania časom, pretože sme závislí od prírody, závisí od nej 50 percent svetového HDP,“ dodali.

Silva oznámila, že vláda brazílskeho prezidenta začala vytvárať nový úrad. Ten „bude koordinovať aktivity zamerané na dosiahnutie klimatických cieľov.“

Horia aj najväčšie mokrade na svete

Sucho v Brazílii sa podpísalo aj pod rozsiahle požiare v oblasti zvanej Pantanal. Ide o tropické mokraďové územie v strednej Brazílii. Časť územia je chránená, najmä časť tvoriaca Pantanalský národný park. V roku 2000 UNESCO vyhlásilo národný park a tri priľahlé súkromné chránené oblasti organizácie Ecotropica za svetové prírodné dedičstvo.

Horí aj na domorodom území Kadiwéu v brazílskom štáte Mato Grosso do Sul, ktorá má rozlohu 538 000 hektárov. Podľa údajov Federálnej univerzity v Riu de Janeiro z nej tento rok zhorelo už takmer 63 percent.

Jedna z dvoch hasičských základní na tomto území sa nachádza v Tomazii. Obec s približne 350 obyvateľmi je vzdialená približne dve hodiny jazdy autom od ďalšieho najväčšieho mesta Bonito. Na rozdiel od mesta známeho krištáľovo čistou a intenzívne modrou vodou sa však Tomazia zdá byť vnímaná cez sépiový filter.

 

Vo vzduchu je cítiť zápach popola. „Škola musela byť kvôli nemu niekoľkokrát prerušená,“ hovorí pre t-online.de Rosangela, učiteľka, ktorá v dedine žije. Nevie, kedy naposledy videla slnko v plnej kráse. Zahalené v hustých oblakoch dymu vyzerá len ako bledý, červenkastý kruh.

Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Prehánky
17 °C / 4 °C
Stela
Zajtra
Občasný dážď
16 °C / 3 °C
František
Sobota
Prehánky
15 °C / 5 °C
Viera
Nedeľa
Oblačno
18 °C / 3 °C
Natália
Pondelok
Polooblačno
18 °C / 3 °C
Eliška
Utorok
Skoro jasno
18 °C / 8 °C
Brigita
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd