Plány na víkend sa menia. Organizátori rušia alebo presúvajú množstvo podujatí

Dominik Cenkner

Predpoveď nepriaznivého počasia mnohým zasiahla aj do plánov na víkend. Ak sa niekde chystáte, overte si, či sa podujatie uskutoční. Zvlášť na rozhraní západného a stredného Slovenska organizátori pristupujú k nepopulárnemu kroku - rušia alebo presúvajú množstvo podujatí.

Viaceré európske krajiny, vrátane Slovenska, sa pripravujú na mimoriadne nepriaznivé počasie, ktoré odštartuje už od štvrtka 12. septembra. Nepôjde však o búrky, ale o trvalý, súvislý dážď.

Už je isté, že našu oblasť zasiahnu mimoriadne intenzívne zrážky. Otázkou naďalej ostáva, kde presne udrú v plnej sile. Najnovšie dáta, resp. posledné 4 behy numerického modelu ICON-EU, hovoria o tom, že ťažisko zrážok sa presúva z Moravy nad Slovensko. Popoludňajší výpočet ukazuje, že na našom území môže na niektorých miestach spadnúť aj o 100 mm zrážok viac, ako sa pôvodne očakávalo.

Najnovší model tak počíta s väčším množstvo zrážok práve na našom území. Najviac zrážok má spadnúť na severných návetriach. Ide o oblasť Myjavska, severnej strany Malých Karpát, Javorníkov, Beskýd, severné návetria na Hornej Nitre a Strednom Pohroní.

 

Časť Slovenska navyše potrápi aj silný vietor. Viac prezrádza naša videografika.

Organizátori rušia alebo presúvajú akcie na iný dátum

V súvislosti s mimoriadne nepriaznivým počasím sa mnohým zmenili, resp. zmenia, aj plány na víkend. Organizátori nechcú nič podceniť a podujatia, ktoré sa mali konať vonku sa buď rušia úplne, presúvajú na iný dátum alebo sa uskutočnia vo vnútorných priestoroch.

Už dopoludnia vyšlo najavo, že veľkým podujatím, ktoré kvôli počasiu dostalo stopku, je Trnavský jarmok. Tradičný trnavský jarmok (TTJ) zrušilo mesto Trnava pre hrozbu nepriaznivého počasia. Konať sa mal od štvrtka (12. 9.) do nedele (15. 9.). TASR o tom informovala hovorkyňa mesta Zuzana Hrinková Siebenstichová.

Hovorkyňa vysvetlila, že na základe monitoringu počasia a s odvolaním sa na odporúčania bezpečnostného poradcu mesto zrušilo jarmok v celom rozsahu. „Bezpečnosť všetkých účastníkov jarmoku, ako aj ochrana zdravia a majetku všetkých je pre organizátorov na prvom mieste,“ uviedla.

Pri silnom vetre sa podľa samosprávy nedá odhadnúť ani zaručiť bezpečnosť predajných stánkov a ich ukotvenia, najmä u predajcov s vlastnými stánkami. „Znamenalo by to vysoké riziko ohrozenia návštevníkov jarmočiska, čo pre nás ako organizátorov neprichádza do úvahy,“ vysvetlila riaditeľka TTJ a vedúca odboru komunálnych služieb Mestského úradu v Trnave Zuzana Bodišová.

 

My sme pátrali aj po ďalších podujatiach, ktoré sa pre nepriazeň počasia rušia či odkladajú. Je ich veľa, ponúkame vám výber niektorých, ktoré sa rušia úplne:

  • Súťaž vo varení guľáša v meste Gbely
  • Plánovaný splav Moravy a cyklovýlet na Devínske jazero, ktoré organizovalo Ekocentrum Stupava
  • Jesenná výstava skupiny Slovenského Červeného kríža v Krakovanoch
  • Dni Vajnôr v Bratislave
  • Festival vodníkov v Karlovej Vsi

Tieto podujatia sa presúvajú dovnútra alebo sa budú konať v náhradnom termíne:

  • Inkluzívny festival Medzi nami v Žiline sa uskutoční v Športovej hale
  • Deň otvorených dverí v Trenčianskom útulku sa presúva na 21. septembra
  • Deň otvorených dverí Dopravného podniku Bratislava sa presúva o týždeň
  • OFF ROAD zraz Komoča sa presúva na 5. až 6. októbra
Predpoveď počasia
Viac
Dnes
Polooblačno
24 °C / 8 °C
Konštantín
Zajtra
Skoro jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboslav
Sobota
Jasno
24 °C / 5 °C
Matúš
Nedeľa
Jasno
24 °C / 7 °C
Móric
Pondelok
Jasno
24 °C / 6 °C
Zdenka
Utorok
Jasno
24 °C / 7 °C
Ľuboš
Pošlite nám svoje fotografie Podarilo sa vám zachytiť zaujímavý meteo moment? Podeľte sa oň s našimi čitateľmi. Odoslať fotografie Pošlite nám svoje fotografie Napíšte nám na Whatsappe Pridajte sa k našej komunite v aplikácii Telegram
Reklama MediaAd